Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului (MECTS) si Patriarhia Romana au aprobat structura a 26 de fise de lucru la disciplina religie pentru clasa pregatitoare, care include, printre altele, lecturi biblice si dialoguri despre rugaciune si despre relatia omului cu alte fiinte.
Un alt exemplu de activitate propusa prin aceste fise este jocul „Pe cine iubim”, in care profesorul vorbeste cu copiii despre semnificatia iubirii: Ce inseamna sa iubesti pe cineva? Cum aratam ca ne iubim parintii / fratii / surorile / un animal etc.?
Pentru profesorul de religie, fisele constituie un instrument de orientare in proiectarea si desfasurarea orei de religie.
Potrivit Patriarhiei, structura celor 26 de fise este urmatoarea: prima pagina, destinata elevilor, contine titlul temei principale, titlul lectiei, ilustratii, spatii libere pentru desen, mesajul-cheie al lectiei; a doua pagina, destinata profesorului, propune o mare varietate de activitati didactice, care pot fi realizate selectiv si adaptate cu usurinta la particularitatile fiecarui grup de elevi – dialogul, descrierea din imagini, jocul didactic, lectura, desenul, exercitiul, rugaciunea, observarea naturii, confectionarea de felicitari, organizarea de scenete etc.
Prin intermediul acestor fise de lucru, elevii sunt invitati la un parcurs educational, alaturi de doua personaje principale ale ilustratiilor, Andrei si Ioana, si ei in clasa pregatitoare. Experientele celor doi copii, ilustrate in desenele fiselor, ofera exemple si modele de comportament in diferite contexte de viata, fata de colegi, prieteni, membrii familiei sau alti adulti. De asemenea, tipul si cromatica desenelor special elaborate pentru aceste fise isi propun sa-i ajute pe elevi sa descopere valorile propriei credinte, sa le dezvolte dragostea pentru frumos si simtul estetic, potrivit sursei citate.
Fisele de lucru au fost realizate de prof. dr. Monica Opris, pr. lect. dr. Dorin Opris si cercetator stiintific dr. Irina Horga, autori de manuale scolare de religie si lucrari de specialitate in domeniul educatiei religioase.
Coordonatorii proiectului „Religia la clasa pregatitoare” sunt: PS Varlaam Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal; pr. prof. univ. dr. Constantin Patuleanu, consilier patriarhal, Sectorul teologic-educational; diacon George Jambore, inspector pentru disciplina Religie, Sectorul teologic-educational; prof. Catalin Pislaru, inspector general de specialitate, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului și Sportului.
Utilizarea la clasa a acestor fise este sustinuta si de un ghid specific, in format online, „Religia la clasa pregatitoare. Ghid pentru profesori”, disponibil la adresa www.patriarhia.ro.
Materiale didactice au binecuvantarea PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si avizul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si reprezinta pentru elevi, potrivit realizatorilor, mijloace de dezvoltare a interesului pentru domeniul educatiei religioase si suport in formarea unor atitudini si comportamente in acord cu valorile crestine.
Sursa: Mediafax