Vezi VIDEO
Biserica si Cimitirul Vesel din Sapanta raman parohiei ortodoxe din localitate. Decizia apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a respins recursul facut de Parohia Greco-Catolica Sapanta. Comunitatea greco-catolica din Sapanta a revendicat in instanta inca din 2009 bunurile detinute de parohia ortodoxa printre care se numara si celebrul cimitir vesel, unul din cele mai cunoscute obiective turistice din tara.
24 de familii greco-catolice din Sapanta au vrut sa intre in posesia Bisericii Ortodoxe din Cimitirul vesel. In acest context, inca din 2009, Parohia Unita cu Roma Greco-Catolica a deschis un proces prin care revendica lacasul de cult, dar si Cimitirul vesel. Dupa ce li s-au dat sentinte nefavorabile la instantele din Maramures si Cluj, greco-catolicii au facut recurs in data de 11 martie 2015, insa sentinta irevocabila pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost si de aceasta data in favoarea ortodocsilor care reprezinta, de altfel, majoritatea in comuna.
“Este o mare bucurie ca in data de 10 iunie, la Bucuresti la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost ultimul proces in care Biserica Ortodoxa indreptatita a castigat. Eram in proces cu greco-catolicii. Am castigat in Baia Mare, la Cluj, de doua ori la Curtea de Apel si acum la Bucuresti. Este foarte important, deoarece este o comunitate mare de ortodocsi. Recensamantul din 2011 a evidentiat 24 de greco-catolici si aproape 2.800 de ortodocsi”, a punctat preotul Grigore Lutai.
Despre biserica ortodoxa din Cimitirul vesel, preotul Grigore Lutai a explicat ca aceasta dateaza din 1886, iar in ultimii ani aici s-au facut ample lucrari de restaurare. “Din 2009 s-a judecat si noi am restaurat aceasta biserica. E de la 1886, am refacut-o in proportie de aproape 95%. Acum are 76 de metri, e mai inalta cu un metru fata de Manastirea Sapanta Peri ctitorita tot de noi, credinciosii din Sapanta. E intr-un stil maramuresean, asemanator cu biserica din Surdesti. O arhitectura extraordinara. Era nevoie sa fie restaurata pentru turistii care viziteaza cimitirul si manastirea Sapanta”, a adaugat Grigore Lutai.
Cimitirul Vesel din Sapanta a devenit cunoscut in lume pentru crucile mormintelor, viu colorate, pe care sunt inscrise epitafuri cu note umoristice care redau scene din viata si ocupatia celor ce sunt ingropati acolo.
Autorul acestor cruci care au inceput sa fie realizate in 1935 este Stan Ioan Patras, despre care se spune ca s-ar fi inspirat din cultura dacilor, care socoteau moartea ca fiind “un eveniment vesel”.
Sursa: Camelia Tocaci