In urma cu patru ani, la 18 ianuarie 2006, inaltii clerici ortodocsi din Romania au schimbat o oranduire care dura de 630 de ani, astfel incat Ardealul a fost impartit in doua, prin crearea unei noi mitropolii.
La 18 ianuarie 2006, in urma tensiunilor iscate in randul inaltilor prelati ortodocsi din partea de nord-vest a tarii, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis infiintarea unei a doua mitropolii in aceasta regiune. Potrivit hotararii, Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului are sediul in Cluj-Napoca si este condusa de Bartolomeu Anania, pana la acea data arhiepiscop de Cluj.
Istoria secesiunii a inceput pe 3 noiembrie 2005, cu ocazia alegerii mitropolitului Ardealului de catre Adunarea Nationala Bisericeasca – aceasta este formata din cate un preot si doi laici din fiecare eparhie si din membrii Sfantului Sinod. Atunci, in cursa pentru desemnarea succesorului mitropolitului Antonie Plamadeala s-au inscris Laurentiu Streza – episcop de Caransebes si maramureseanul Andrei Andreicut – arhiepiscop de Alba Iulia, agreat de mediul ecleziastic transilvanean.
Dupa doua tururi de scrutin, episcopul Streza a avut cu 15 voturi mai mult decat contracandidatul sau si a devenit mitropolit al Ardealului. Ziua urmatoare, pe 4 noiembrie, sapte inalti prelati au inaintat Sfantului Sinod (din care si ei faceau parte) un memoriu prin care cereau stramutarea Mitropoliei Ardealului de la Sibiu la Cluj. Din partea Episcopiei Maramuresului si Satmarului memoriul a fost semnat de arhiepiscopul Justinian si de arhiereul vicar Iustinian.
Diferendul a fost solutionat printr-un compromis: impartirea Mitropoliei Ardealului in doua: Mitropolia Sibiului si Covasnei-Harghita, cu sediul in Sibiu, si Mitropolia Clujului, Alba-Iuliei, Crisanei si Maramuresului, cu sediul in Cluj-Napoca.
Solutia schimba oranduirea ce dura de 630 de ani, mai exact din anul 1376, de cand Ardealul a avut o singura Mitropolie – din 1761, resedinta mitropoliei a fost stabilita la Sibiu, considerat centrul vietii culturale si bisericesti al Transilvaniei.
Astazi, la patru ani de la “reorganizare”, purtatorul de cuvant al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, preotul Cristian Stefan, spune ca decizia a simplificat organizarea sinoadelor mitropolitane, “in rest lucrurile au decurs normal, ca si pana atunci”.
“A fost o eficienta mai mare din punct de vedere misionar-pastoral si al activitatii monahale… Sigur, primii care au luat contact cu aceasta noua forma de organizare sunt clericii, dar efectele se rasfrang si asupra credinciosilor, pentru ca, practic, pentru aceasta se intrunesc sinoadele mitropolitane, in interesul misionar-pastoral”, a mai explicat Stefan beneficiile deciziei care a scindat Mitropolia Ardealului.
Sursa: I.O.