Postul Craciunului este tinut de un roman din zece, majoritatea celor care aleg sa posteasca fiind trecuti de 50 de ani, iar obiceiul este adoptat in foarte mica masura de tineri, considerentele variind de la acelea de natura religioasa pana la cele privind starea de sanatate.
Un studiu referitor la obiceiul de a posti al romanilor arata ca 37% dintre cei cu varsta peste 14 ani obisnuiesc sa tina post cu ocazia Craciunului, iar 9% tin toate cele 40 de zile de post. De asemenea, majoritatea celor care postesc de Craciun respecta acest obicei si cu ocazia Pastelui (97%).
Dintre romanii care au obiceiul sa posteasca in perioada premergatoare Craciunului, majoritatea sunt femei (45%). In ceea ce priveste distributia pe zone, cele mai multe persoane care tin post sunt din mediul rural (43%), fata de 32% din mediul urban, Moldova fiind regiunea geografica unde au fost inregistrati cei mai multi romani care postesc (50%).
Cu ocazia Craciunului, cei mai multi tin post miercurea si vinerea (20%) sau in ultima saptamana inainte de Craciun (14%) si 9% tin tot postul, se mai arata in studiul realizat de Mercury Research. Aproximativ de trei ori mai multe femei decat barbati reusesc sa tina tot postul (14% fata de 4%).
In ceea ce priveste motivele pentru care romanii postesc, realizatorii studiului au constatat ca acestea variaza intre credinta si nevoie de detoxifiere. Astfel, potrivit studiului, pe primul loc pentru cei care tin postul Craciunului se afla credinta (71%), urmata de sanatate (28%). 7% tin post pentru detoxifierea organismului, aceasta nevoie fiind prezenta in special in categoria de varsta 40-50 ani, unde 15% au aceasta motivatie.
De asemenea, postul are ca scop iertarea pacatelor pentru 15% dintre participantii la studiu, insa, din acest punct de vedere, tinerii sunt cel mai putin ingrijorati de acest aspect (doar 1% dintre acestia au aceasta motivatie). Familia are un rol important in formarea deprinderii de a posti in randul tinerilor – 20% dintre persoanele pana in 20 de ani tin mai degraba post pentru ca se obisnuieste in familie, in timp ce persoanele mai mature au ca motivatie principala credinta si normele religioase.
Romanii tin post cu mezeluri, lapte si cascaval de post. Pentru a inlocui produsele din carne, lactatele, ouale sau dulciurile, in timpul postului se consuma mai des decat in mod obisnuit pate de post (46% dintre cei care postesc), dulciuri de post (34%), soia sau produse din soia (34%), mezeluri de post (20%) sau cascaval de post (20%), se mai arata in studiul realizat de Mercury Research.
Sursa: Mediafax