Ardeiul iute ar fi o arma eficienta impotriva colesterolului si un atu pentru imbunatatirea sanatatii inimii, arata un recent studiu realizat de cercetatori chinezi. Rezultate bune au fost obtinute pe soareci si urmeaza sa fie validate la om, relateaza maxisciences.com.
Specialistii recomanda in general ca hrana sa nu fie prea condimentata, insa ardeiul iute ar putea fi o exceptie. Intr-un studiu publicat in revista European Journal of Nutrition, cercetatori chinezi arata ca ardeiul iute scade nivelul colesterolului si ajuta la pastrarea unei bune sanatati cardiace.
Pana sa ajunga la aceasta concluzie, echipa din Hong Kong a observat sase saptamani soareci pe care i-a impartit in cinci grupe. Fiecare a primit sau nu o doza precisa de capsaicina, elementul care da „forta” ardeiului iute. Rezultatele au aratat ca nivelul colesterolului total – trigliceride si ‘colesterolul rau’ – din sangele rozatoarelor a scazut semnificativ la cele care consumasera ardei fata de grupul martor. Acest impact nu a putut fi totusi asociat cu o doza precisa de ardei.
In afara de efectul asupra colesterolului, cercetatorii au mai identificat o latura pozitiva a ardeiului iute. Capsaicina a mai fost asociata cu reducerea concentratiilor substantelor implicate in inflamatii, factor care favorizeaza aparitia unor probleme cardiace.
Rezultatele sunt valabile deocamdata doar la soareci, scrie site-ul nutraingredients-usa.com. Ramane de vazut daca pot fi extrapolate la om inainte de a fi luata in considerare vreo utilizare a acestor efecte pozitive.
Sursa: Agerpres