Vezi VIDEO
Virozele usoare pot fi tratate si acasa, spun medicii. Ceaiul de ceapa, de nuci, de cimbrisor, sucul obtinut din ridichea neagra ori siropul din muguri de brad sunt doar cateva dintre leacurile babesti care pot ameliora tusea sacaitoare. Totusi, specialistii atrag atentia ca remediile naturiste trebuie combinate cu medicamente, daca in cateva zile de la debutul bolii, starea pacientului nu se imbunatateste.
De departe, cele mai vestite leacuri ale bunicii pentru tratarea tusei sacaitoare sunt sucul obtinut din ridichea neagra si siropul din muguri de brad.
“Se scoate miez din ridiche si se umple cu miere de albine si se lasa un pic sa se topeasca. Si asa sa bea cu lingura din mierea cu ridiche neagra. Se lasa cam cateva ore si e tare bun de tuse. Noi mai folosim si ceai de ceapa si mai bagam si cate o crenguta de cimbru. Oparesti ceapa cu apa fierbinte si lasi un pic dupa care indulcesti cu miere de albine”, a detaliat Nyiari Piroska, o batrana din Baia Mare “specialista” in leacuri babesti.
Medicii atrag insa atentia ca remediile naturiste pot avea si reactii adverse, putand agrava boala, daca in primele zile de tratament nu dau rezultate.
“Daca am incerca timp indelungat numai tratamente naturiste, boala s-ar agrava. Eu indic pacientilor mei doua-trei zile sa incerce automedicatia acasa, in ideea in care viroza este la inceput si simptomele nu sunt foarte severe. Asta daca face o temperatura 37,5-38 de grade, daca tusea este seaca, se rupe si nu este una chinuitoare si nu-l deranjeaza noaptea”, a spus medicul Felicia Borz.
Specialistii mai spun ca este obligatoriu ca micutii sa ajunga la medic inca din prima zi de la instalarea tusei, pentru ca in cazul acestora riscul de pneumonie este crescut.
Sursa: Adina Timis