Ultrasunetele pot elimina placile de proteine responsabile pentru maladia Alzheimer la soarecii de laborator, contribuind la refacerea memoriei lor, conform unui studiu publicat miercuri in revista medicala americana Science Translational Medicine, care deschide calea unui nou tratament pentru pacientii cu aceasta degenerare a creierului, incurabila pentru moment.
Ultrasunetele, folosite de exemplu pentru ecografii sau pentru spargerea pietrelor la rinichi, stimuleaza in acest caz anumite celule ale sistemului imunitar din creier, astfel incat acestea ingereaza placi de proteine beta-amiloid, probabil responsabile de maladia Alzheimer.
Tratamentele impotriva Alzheimer si a multor alte tulburari ale creierului sunt dificil de tintit in principal din cauza unei bariere naturale formata dintr-un strat protector impermeabil de celule care protejeaza creierul impotriva infectiilor, dar blocheaza, de asemenea, si patrunderea medicamentelor.
Pentru a penetra acest sistem de aparare, cercetatorii au folosit ultrasunete si microbule injectate in sange. Acestea microbule vibreaza sub efectul undelor sonore de inalta energie, permitand deschiderea pentru scurt timp a barierei de protectie a creierului.
Cercetatorii au aplicat aceasta tehnica cu ultrasunete timp de cateva saptamani pe soareci modificati genetic pentru a produce placi de amiloid si au constatat ca dupa aceasta, placile de amiloid au disparut la 75% dintre rozatoare fara a deteriora tesutul cerebral, spune Juergen Goetz de la Institutul Creierului de la Universitatea Queensland din Brisbane (Australia), autorul principal al lucrarii, scrie Reuters.
Desi exista inca unele dezbateri pentru a stabili daca placile sunt o cauza sau un simptom al bolii Alzheimer, experimentul a constatat ca soarecii tratati au dobandit o memorie imbunatatita, in comparatie cu un grup de control format din soareci netratati, mentioneaza Reuters care precizeaza ca tehnica functioneaza prin stimularea celulelor microgliale, care fac parte din sistemul imunitar al creierului, pentru a devora si absorbi placile.
Aceasta tehnica non-invaziva se afla inca intr-un stadiu preliminar de dezvoltare, dar intr-o zi ar putea oferi o strategie de tratament pentru Alzheimer si alte boli neurodegenerative care implica acumulari anormale de proteine in creier, a spus dr. Goetz, citat de AFP.
Pasul urmator va fi testarea acestei tehnici de tratament pe oi.
In cazul in care aceste rezultate ar fi obtinute si la oameni, „aceasta tehnica ar putea revolutiona tratamentele pentru creierul uman”, a declarat Kullervo Hynynen, biofizician la Institutul de Cercetare Sunnybrook din Toronto (Canada), primul care a avansat ideea acestei tehnici cu ultrasunete.
In aceasta luna, neurochirurgul Todd Mainprize de la Universitatea din Toronto, va folosi ultrasunetele pentru a depasi temporar sistemul de protectie cerebrala astfel incat sa aplice o doza de chimioterapie direct unei tumori aflate pe creierul unui pacient. Acesta va fi unul dintre primele teste clinice ale acestei tehnici pentru tratarea afectiunilor cerebrale, subliniaza AFP.
Dementa, in cadrul careia maladia Alzheimer este cea mai comuna forma, afecteaza aproape 50 de milioane de oameni din intreaga lume si se estimeaza ca se va ajunge la 135 de milioane pana in anul 2050, in conformitate cu Alzheimer Disease International.
Sursa: Agerpres