Casatoria si concubinajul constituie un factor de protectie impotriva riscului cardiac – este concluzia la care a ajuns cel mai vast studiu intreprins pana in prezent pe aceasta tema. El a fost realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea New York, care a analizat datele culese din 20.000 de centre de sanatate americane cu privire la circa 3,5 milioane de barbati si femei.
Indiferent de varsta, sex si factori clasici de risc cardiac (hipertensiune, fumat, obezitate), rezulta ca viata de cuplu exercita un efect protector impotriva bolilor de inima si a tulburarilor cardiovasculare, scrie passionsante.be. Impactul benefic este cu atat mai pronuntat cu cat persoana este mai tanara (sub 50 de ani), fiind evident si la categorii de varsta mai mari, dar intr-o masura mai mica.
Acest lucru s-ar putea explica prin sustinerea emotionala si practica pe care si-o acorda membrii cuplului in viata in general si in perioadele de boala in special. Ei au grija unul de celalalt, sunt mai atenti la regimul alimentar, la comportamentele nocive (fumat, alcool) decat cei singuri, la activitatile fizice si la respectarea tratamentelor. Sunt tendinte generale, care se pot observa la o mare parte a populatiei.
In acest context, apropiatii unei persoane singure, cu tendinta de a se izola, au un rol important de jucat pentru a inlocui intr-un fel sprijinul adus de un partener de viata, subliniaza cercetatorii americani.
Sursa: Agerpres