In urma cu 56 de ani, ca o “dovada a grijii” pe care Partidul Comunist Roman o purta “oamenilor muncii din regiunea noastra”, in Baia Mare s-a infiintat prima Orchestra Semisimfonica de Stat. Se intampla in luna ianuarie, anul 1954, insa doar arhivele, cativa nostalgici si pasionatii de muzica isi mai amintesc astazi despre primul concert al orchestrei semisimfonice de stat.
A fost botezata “Minerul”, in spiritul “avantului” conferit de “principala ramura economica” din judet si era subventionata de statul comunist pentru “ridicarea necontenita a nivelului cultural al oamenilor muncii”. Oficiosul vremii, “Pentru socialism”, consemna la vremea respectiva faptul ca infiintarea orchestrei era “o dovada a grijii partidului nostru pentru satisfacerea nevoilor culturale ale oamenilor muncii din regiunea noastra”.
Concertul inaugural a avut loc in ianuarie 1954, insa grupul de instrumentisti repetau de peste trei ani impreuna, “manati de dorinta de a contribui la dezvoltarea vietii muzicale a orasului”. Primul concert a avut succes, dar prestatia artistica a fost criticata de unicul ziar local, care, desi a recunoscut ca repertoriul prezentat a fost “frumos”, a infierat absenta din program “a unor opere ale compozitorilor romani, subapreciind productia de mare valoare artistica autohtona”.
Din cauza neajunsului, tanarului care dirija Orchestra “Minerul” i se recomanda sa invete din experienta debutului (!) si “sa raspunda prin activitatea sa necesitatii oamenilor muncii de a-si forma o vasta cultura muzicala”.
Cum putea dirijorul sa isi indrepte “greseala”? Prin prezentarea “nemuritoarelor opere ale marilor compozitori universali (Beethoven, Mozart, Ceaikovski), ale compozitorilor sovietici (Dunaevski, Rachmaninov, Rimski-Korsakov, Glinka), ale compozitorilor nostri (George Enescu, Ciprian Porumbescu si altii)”.
“Nepriceputul” dirijor, care nu se ridicase la standardele de calitate ale oamenilor muncii, era Vasiliu Becea, absolvent al Academiei Regale de Muzica din Budapesta – veteranii baimareni sustin si astazi ca Becea era si un violonist exceptional. Concert-maistru era Francisc Balogh (care a fost printre initiatorii Ansamblului de Cantece si Dansuri ”Maramuresul” din Baia Mare), iar orchestra era prezentata… bilingv – in limba romana de catre regretatul actor Gheorghe Sasaran, iar in limba maghiara de catre remarcabilul notar Gyorbiro.
Cat de “nepriceputa” era orchestra semisimfonica din Baia Mare, se poate constata din simpla enumerare a unor violonisti de geniu care au acceptat sa fie acompaniati de instrumentistii baimareni: Stefan Ruha, Mihai Constantinescu, Ion Voicu. Dupa plecarea lui Becea de la pupitrul dirijoral, Orchestra Semisimfonica de Stat a fost condusa de catre Gheorghe Velea.
Sursa: eMM.ro