Astazi, in ultima zi de februarie, se implinesc 97 de ani de la nasterea celui mai important sculptor modern din Maramures, Vida Gheza. Nascut intr-o familie de mineri din Baia Mare, fostul discipol al maestrului Alexandru Ziffer, Vida Gheza traieste si astazi in amintirea maramuresenilor prin lucrarile sale monumentalistice, prin sculpturi si prin povestile pe care le-a lasat in urma sa.
In urma cu 97 de ani, in Baia Mare se nastea cel care este considerat si astazi “cel mai mare sculptor modern al Maramuresului”: Vida Gheza. Al optulea copil al familiei minerului Iosif Vida, viitorul sculptor a inceput sa ciopleasca primele lucrari inca din scoala primara. Erau figurine din lemn care reprezentau pasari, animale si oameni.
Crescut de la varsta de trei ani doar de mama sa, Rozalia – tatal sau a murit in urma ranilor capatate in Primul Razboi Mondial -, Vida Gheza a fost sustinut de patronul mamei sale sa urmeze cursurile Liceului “Gheorghe Sincai”, unde a luat primele lectii de sculptura de la Eugen Pascu si Gheorghe Manu. Insa, in pofida faptului ca a studiat sculptura si la Academia de belle-arte din Budapesta, unde a studiat cu Bari Jeno, Vida Gheza a spus mereu ca maestrul sau a fost Alexandru Ziffer, pe care l-a cunoscut in atelierul de pictura al lui Martin Katz, Sarolta Kahan si Lidia Agricola.
Din anul 1937, a fost adoptat in conducerea noii societati a artistilor baimareni, in acel an participand la prima expozitie de grup, in sala festiva a hotelului “Stefan” (actualmente “Minerul”). Viata lui Vida Gheza a pendulat intre sculptura si razboi, crezul in socialism determinandu-l pe artistul baimarean sa se inroleze voluntar in Brigazile Internationale implicate in Razboiul Civil din Spania, iar apoi in armata romana, in cel de-al Doilea Razboi Mondial. A luptat pe fronturile de la Madrid, Guadalajara, Andaluzia, Aragon, Catalonia, a fost prizonier in lagarele de la Saint-Cyprien, Gurs si Argelles sur Mer.
Lucrarile lui Vida Gheza au fost expuse la expozitii in tara si in strainatate (Moscova, Venetia, Budapesta, Leningrad, Cairo, Alexandria, Damasc, Sofia, Paris, Belgrad, Bologna, Londra, Torino, Brno, Roma, Helsinki, Bratislava, Berlin, Haga, Copenhaga, Praga, Varsovia, Minsk). Fostul Obelisc al Eliberarii, amplasat in centrul vechi al Baii Mari si demolat dupa decembrie 1989, era decorat cu un relief in bronz realizat de Vida Gheza.
Astazi, cele mai cunoscute lucrari ale lui Vida Gheza expuse in orasul sau natal sunt Monumentul minerului (1956), ridicat in centrul nou al orasului, si ansamblul Sfatul batranilor (1971), amplasat in fata Palatului Administrativ. Maestru emerit al artei si membru corespondent al Academiei, Vida Gheza s-a stins din viata la 11 mai 1980, in orasul in care s-a nascut, Baia Mare.
Sursa: C.V.