Trei ani de la Colectiv. 64 de oameni care au pierit în chinuri și alți 146 care au suferit chinuri de neînchipuit. Cea mai mare tragedie a României de după anul 1989 a rămas în continuare nerezolvată.
Totul se reduce la răni deschise, suflete zdrobite și amintiri de coșmar din noaptea de 30 octombrie 2015.
Dosarul Colectiv se află în continuare în faza de fond, procesul fiind preluat de curând de un alt judecător după ce magistratul desemnat inițial să cerceteze a ieșit la pensie.
Între timp, supraviețuitorii sunt chinuiți de rănile care nu s-au închis și nu se vor închide niciodată, iar rudele celor care s-au stins din viață în flăcările din clubul groazei au rămas cu sufletele zdrobite.
Ministerul Sănătății a recunoscut, în urmă cu câteva zile, că spitalele din România sunt pregătite pentru numai 11 cazuri de mari arsuri, iar dacă tragedia s-ar repata situația ar fi cu mult mai rea.
Restul ar fi trimise în străinătate, la fel cum s-a întâmplat și în urmă cu trei ani.
Între timp, tragedia a folosit doar la introducerea avizului de securitate la incendiu. Adică, la un alt document pentru care românii din mediul de afaceri trebuie să depună niște eforturi să îl obțină, ori să plătească amenzi.
Pe 30 octombrie 2015, România a fost îndoliată de cea mai mare tragedie de după anul 1989.
În incinta clubului Colectiv, situat în Sectorul 4 din București, într-o fostă hală a fabricii Pionierul, sute de tineri au participat la un concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity cu ocazia lansării unui nou album, numit ‘Mantras of War’.
La un moment dat, în timpul concertului, artificiile folosite pentru show-ul pirotehnic au aprins buretele poliuretanic folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii.
Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul, astfel că toți cei aflați în interior au fost prinși într-o capcană a morții. 26 de oameni au murit în interiorul clubului, iar una în drum spre spital.
Autoritățile au activat planul roșu de intervenție, iar la fața locului au ajuns zeci de ambulanțe și echipaje SMURD.
În total, 186 de persoane au fost rănite, dintre care 146 au fost spitalizate.
În săptămânile de după incendiu, alți 33 de tineri și-au pierdut viața, atât în țară, cât și în spitalele din străinătate unde au ajuns din cauza lipsei dotărilor necesare din spitalele din București.
Marţi seara, victimele tragediei din Colectiv vor fi comemorate prin „marşul Chitarelor”, care începe în Piaţa Unirii, spre Piaţa Bucur.
„Muzica atinge coarda sensibilă a sufletului fiecărui om. Toţi o avem. Poate nu este vizibilă, dar ştim că există. Când sufletul se înalţă ne ajutăm de coarde de chitare şi vorbim cu ei. Atunci ştim că toţi cei 65 ne ascultă. La sfârşit de octombrie cântăm împreună”, este mesajul de pe pagina de Facebook a Asociaţiei Colectiv GTG 3010.