Pana in 20 mai 2010, proiectul pentru reabilitarea Spitalului Judetean Baia Mare trebuie sa se finalizeze. Licitatia pentru proiectare si executie a lucrarilor a avut loc la sfarsitul lunii ianuarie, iar termenul de predare a proiectului a fost stabilit pentru 20 mai. Dupa aceasta data, proiectul lucrarilor va fi verificat si aprobat, astfel ca, pana la sfarsitul verii, lucrarile, in valoare de 17.000 euro, ar trebui sa inceapa.
In maximum doua luni, proiectul lucrarilor de reabilitare a Spitalului Judetean din Baia Mare trebuie predat spre aprobare, urmand ca, pana la vara, lucrarile sa poata incepe.
Lucrarile ce urmeaza sa se faca la spitalul baimarean vor transforma unitatea medicala intr-una moderna, la standarde europene. Amenajarile efectuate de echipele proprii au inceput deja. In ambulatoriu, a fost refacuta zugraveala veche de circa 25 de ani, iar biletele si afisele de pe usi au fost inlocuite cu panouri luminoase si afisiere civilizate.
„S-a reusit igienizarea acestui spatiu, schimbarea corpurilor de iluminat. Urmeaza sa se inlocuiasca mobilierul de asteptare cu banci moderne si confortabile, de tipul celor din aeroport”, a declarat dr. Calin Pop, managerul Spitalului Judetean de Urgenta „dr. Constantin Opris” din Baia Mare.
Tot din resurse proprii vor fi inlocuite bancutele din salile de asteptare din ambulatoriu si, totodata, laboratorul va fi modernizat. Va fi implementat si un sistem informatizat, care va oferi confort bolnavilor si, in acelasi timp, angajatilor.
„Au inceput demersurile pentru informatizarea laboratorului cu plata si a ambulatoriului, demersuri motivate de necesitatea cuantificarii costurilor care trebuie sa le suporte spitalul”, a mai spus dr. Calin Pop.
Alte lucrari importante privesc izolarea termica, schimbarea geamurilor in totalitate, cele actuale fiind vechi de 40 de ani si avand rame metalice. In prezent, circa 35% din totalul geamurilor au fost deja schimbate, urmand ca restul sa fie inlocuite in cadrul programului de anvelopare termica.
„Geamurile vor fi schimbate in totalitate, inclusiv fatada, in cadrul proiectului de reabilitare generala a spitalului, respectiv componenta de anvelopare termica exterioara. Asta presupune schimbarea in totalitate a tuturor geamurilor, placarea cu materiale izolante specifice in functie de solutia tehnica adoptata prin proiectul tehnic de excutie”, a precizat Mircea Ghetie, directoeul adminsitrativ al unitatii spitalicesti.
Si holul de la parterul cladirii urmeaza sa fie reabilitat. „Daca se intervine pentru a consolida stalpii care sustin corpul mare al cladirii, sigur se va schimba si arhitectura holului. Odata cu schimbarea arhitecturii holului, vom modifica si functionalitatile necesare in zona centrala. Aici va fi, prin urmare, receptie, internare, informatii si zone de asteptare pentru pacienti”, a declarat directorul administrativ, Mircea Ghetie,
Lifturile, care dateaza si ele de la constructia spitalului, vor fi schimbate in totalitate. Intretinerea lor este, in acest moment, extrem de dificila. Acestea vor fi inlocuite pe rand, pentru ca activitatea din spital sa nu fie afectata.
„Sigur ca aceste lifturi pun si probleme de siguranta. Se fac mari eforturi financiare pentru intretinerea lor, iar un element extrem de important al acestui proiect este ca vor fi schimbate toate aceste lifturi. In principiu, se va schimba totul. Vor fi lifturi moderne, cu alta conceptie, cu alta viteza de circulatie, probabil si cu alta capacitate”, a mai spus dr. Calin Pop.
Cele sase lifturi care functioneaza acum fac fata cu greu volumului de activitate a spitalului, existand momente in care acestea trebuie oprite pentru a nu le suprasolicita.
Sursa: Angela Sabau