Costurile studiilor si documentatiilor tehnice care vizeaza reabilitarea Sinagogii din Baia Mare vor fi achitate din bugetul municipiului, au decis consilierii baimareni. In acest sens, a fost alocata suma de 30.000 de lei, cu amendamentul ca daca nu va fi cheltuita intreaga suma, banii necheltuiti pot fi utilizati pentru executarea lucrarilor de reabilitare, care vor fi gestionate de Comunitatea Evreilor din Baia Mare.
In schimbul finantarii de catre municipalitate a reabilitarii sinagogii, unul dintre putinele lacasuri de gen inca functionale din Romania, in vechea cladire de pe strada Somesului din Baia Mare va functiona un centru cultural, cu exceptia zilelor in care acolo se va efectua serviciul religios al cultului mozaic.
In luna iulie, cand a fost prezentata intentia reabilitarii sinagogii cu bani din bugetul local, primarul Chereches a mentionat ca, “intr-o prima faza, se vor aloca 25.000 de lei pentru proiectul lucrarii de reabilitare, dar si pentru obtinerea avizelor necesare de la Ministerul Culturii”, desi cladirea nu este obiectiv de interes national, cum le-a fost prezentat proiectul consilierilor municipali, iar avizele trebuie obtinute de la Directia Judeteana de Cultura si nu de la minister. La cinci luni de la anunt, suma “necesara” realizarii proiectului a crescut de la 25.000 lei la 30.000 lei.
Sinagoga din Baia Mare a fost construita in stil neobaroc transilvanean, in anul 1886 – tot atunci au fost construite o baie rituala, o scoala evreiasca si o gradinita evreiasca, o locuinta pentru rabin si o sala pentru intruniri. Conform Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, imobilul, care are o suprafata de 377 de metri patrati, este unul dintre putinele aflate inca in functiune. In 2004 a fost inclus pe Lista monumentelor istorice de categorie B, adica de importanta locala. Comunitatea evreiasca din Baia Mare, condusa de Nachman Salic, mai are doar 83 de membri.
Sursa: Catalin Vischi