Vezi VIDEO
Aproape 17 milioane de euro vor fi investite pentru reabilitarea Spitalului Judetean din Baia Mare. Licitatia pentru efectuarea lucrarilor are loc pe 25 ianuarie. Surse neoficiale spun ca in batalia pentru castigarea licitatiei intra zeci de firme atat din Maramures, cat si din restul tarii.
Spitalul Judetean Baia Mare va fi in sfarsit reabilitat. Pentru lucrarile de renovare a institutiei se vor cheltui aproape 17 milioane euro. Firmele de profil trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a se inscrie la licitatie, adica sa aiba o cifra de afaceri mare, o experienta de cativa ani in domeniu si personal calificat. Fondurile pentru acest proiect provin, in mare parte, din surse europene.
“Valoarea totala a lucrarii este de aproape 17 milioane de euro, 85% provenind de la Uniunea Europeana, 13% de la Guvernul Romaniei si 2% de la Consiliul Judetean Maramures” a precizat Dan Cocosila, directorul Directiei de Dezvoltare regionala din cadrul Consiliului Judetean Maramures.
Desi au mai ramas putine zile pana la finalizarea inscrierilor la licititatii, inca nu a fost constituita o comisie de evaluare a dosarelor. Dan Cocosila a declarat ca, in cazul in care nu vor exista impedimente, lucrarile ar trebui sa inceapa pana la mijlocul acestui an.
Titularul proiectului este Consiliul Judetean, care a obtinut finantarea de 16.529.422 euro. Valoarea intregului proiect este de 20 milioane euro, suma fiind acordata pentru regiunea de nord-vest a tarii, care mai cuprinde, pe langa Spitalul Judetean Baia Mare, alte doua spitale din Satu Mare si din Cluj. Suma cea mai mare insa, de aproape 17 euro este destinata spitalului din Baia Mare.
Conducerea unitatii spitalicesti spune ca, initial, ministerul sanatatii a realizat un studiu de fezabilitate ce viza o reabilitare totala a spitalului si amenajarea la standarde europene. Suma la care s-a ajuns insa a fost uriasa, de aproximativ 180 milioane euro, practic imposibil de obtinut.
S-au stabilit, astfel, lucrarile prioritare si s-a ajuns la o suma rezonabila. „Consiliile judetene au promovat aceste proiecte. S-au propus categorii de lucrari ce se pot suprapune pe proiectul initial, dar au fost dimensionate pe posibilitatile financiare actuale”, mentioneaza Mircea Ghetie, directorul administrativ al spitalului.
Directorul administrativ spune ca, in primul rand, se va realiza reabilitarea termica a cladirii pentru reducerea cheltuielilor. Este vorba de izolarea termica a fatadelor, dar si a teraselor, si schimbarea geamurilor care nu au fost inca modernizate. De asemenea, se va lucra la consolidarea structurii de rezistenta a cladirii.
„Nu este vorba de un risc, dar cladirea nu mai corespunde normelor actuale”, considera directorul administrativ. Vor fi inlocuite lifturile, intreaga retea electrica si instalatiile sanitare si de incalzire vor fi, de asemenea, schimbate si vor fi reabilitate caile de evacuare. Acestea, dupa cum mai arata directorul administrativ, vor fi la standarde europene. Potrivit normelor, caile de evacuare, lifturile, trebuie sa aiba sistem de ventilare.
Pe 25 ianuarie vor fi deschise ofertele, dupa care firma declarata castigatoare va avea la dispozitie trei luni pentru realizarea proiectului. In trei ani, lucrarile ar trebui sa se finalizeze, mai arata Mircea Ghetie.
Sursa: Calin Dragomir, Angela Sabau