Presedintele PDL, premierul Emil Boc, sustine ca, prin modelul de reorganizare administrativa prezentat in 11 iunie, USL demonstreaza ca vrea de fapt amanarea acestui proces pana in 2016, pentru ca „baronii” acestei aliante „au batut cu pumnul in masa”.
Emil Boc a mai aratat, in 11 iunie, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul partidului, ca un proiect de reorganizare administrativa a fost propus de Adrian Nastase inca din 2003, dar acesta nu a fost inaintat pentru ca „baronii” PSD se opun.
Premierul a sustinut, totodata, ca modelul propus de „alianta socialista” presupune infiintarea unui nou nivel administrativ, respectiv regiunea, care ar urma sa fie o structura cu personalitate juridica, distincta de judete.
Boc a precizat ca infiintarea acestui nou palier administrativ presupune revizuirea Constitutiei, astfel ca „din start proiectul USL porneste cu o amanare”.
Liderul PDL a mai sustinut ca acest proiect duce si la cresterea costurilor de functionare a statului si la ingreunarea implementarii proiectelor de dezvoltare, intrucat vor aparea noi avize, iar victimele vor fi oamenii de afaceri, firmele si cetatenii.
Emil Boc a aratat, de asemenea, ca modelul propus de USL va duce si la neintelegeri, intrucat, daca sunt pastrate actualele judete si se infiinteaza si regiunile, orice proiect regional va trebui negociat cu judetele, ceea ce, de fapt, va bloca orice proces de modernizare.
Premierul a sustinut ca aceasta reorganizare ar duce la cresterea aparatului birocratic si amplificarea procedurilor birocratice, pentru ca orice noua structura isi creeaza atributii pentru a-si justifica existenta, iar orice noua stampila inseamna si o noua sursa de coruptie.
Emil Boc a mai declarat ca propunerea PDL de reorganizare administrativ-teritoriala a tarii nu vizeaza aparitia unei noi structuri administrative, asa cum propune USL, ci porneste de la comasarea actualelor judete.
Liderul PDL a subliniat ca forma finala a acestui proiect va fi decisa la nivelul coalitiei. Emil Boc a spus ca si modalitatea de promovare a proiectului va fi decisa tot in coalitie.
Declaratiie premierului:
Modelul propus de catre USL – presupune infiintarea unui nou nivel administrativ – regiunea
– Acest nou palier administrativ presupune revizuirea Constitutiei
– Solutia propusa de USL conduce la cresterea posturilor de functionari
– Se ingreuneaza implementarea proiectelor de dezvoltare
– Noi elemente de birocratie, mai mult chin pentru cetatean
– Modelul propus de USL inseamna costuri noi pentru cetateni, taxe noi
Propunerea PDL nu vizeaza aparitia unei noi structuri administrative
– Viziunea PDL porneste de la comasarea judetelor
– Se poate realiza fara revizuirea Constitutiei, nu presupune amanare, asa cum arata USL
– Reorganizarea propusa de PDL conduce la finalizarea procesului de descentralizare a administratiei publice in Romania
– Realizeaza o reala politica de dezvoltare regionala
– Modelul propus de PDL reduce costurile si realizeaza debirocratizarea
– Diminueaza retelele clientelare create de-a lungul timpului – actuala impartire administrativa este din 1968
– Daca vrem mentinerea fiefurilor nu ne atingem de judete. Daca vrem sa tinem cu interesul cetateanului aceasta reorganizare este absolut necesara
– Accelereaza procesul de absorbtie a fondurilor europene. De exemplu, nu pot sa faci un depozit ecologic fara sa te intelegi cu mai multe judete. Sunt proiecte blocate pentru ca nu se inteleg unde sa amplaseze asemenea depozite
– Proiectul propus de USL amana pana in 2016 reorganizarea, pentru ca baronii PSD si PNL au dat cu pumnul in masa
– Atributiile le au consiliile judetene vor trece spre centrele cele mai apropiate de cetateni, adica primarii
– Proiectul de reorganizare administrativa este viziunea PDL pe care o sa-l discutam la nivelul colaitiei
– Nu exista niciun fel de obstacol de la UE pentru ca Romania sa reorganizeze administrativ tara
– Exista din 2003 un memorandum in privinta procesului de reorganizare administrativa. PSD nu a dat curs acestui proiect din cauza baronilor
– Noi avem doar angajamentul de a putea pastra acele modalitati de raportat catre Eurostat
Sursa: Mediafax