Vezi VIDEO
Din toamna acestui an, cinci gradinite si scoli din Maramures isi vor pierde personalitatea juridica din cauza numarului mic de elevi si prescolari pe care ii au inregistrati. Astfel, daca in acest an scolar la nivel judetean au functionat 174 de unitati de invatamant cu personalitate juridica, incepand cu anul scolar 2014 – 2015 vor fi doar 169 de astfel de unitati.
Cea mai importanta modificare aparuta din toamna acestui an va fi comasarea Liceului Sanitar din Baia Mare cu Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Iosif Marturisitorul”. In aceasta situatie, liceul care pregateste viitorii asistenti, medici sau farmacisti va fi absorbit de catre liceul cu profil religios, urmand ca toate cursurile sa se desfasoare in cladirea celui din urma. In total, cinci unitati de invatamant vor fi preluate din punct de vedere juridic de catre altele, din cauza numarului mic de elevi si prescolari pe care ii au acestea.
„In anul scolar pe care il incheiem in 31 august, pentru ca asta este structura anului scolar, vorbim de 174 de unitati cu personalitate juridica, iar de la 1 septembrie vom vorbi de 169 de unitati cu personalitate juridica, cinci dintre ele isi pierd personalitatea juridica din mai multe considerente, dar primordial este numarul de elevi, care a scazut in unitatile respective”, a precizat purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip.
Alte doua scoli gimnaziale din Seini vor fi preluate din punct de vedere juridic de catre liceul tehnologic din localitate, iar gradinitele din Somcuta Mare si Viseu vor fi preluate de catre un liceu, respectiv de catre o alta gradinita. Acestea isi vor pierde statutul de unitate de invatamant cu personalitate juridica si vor intra in componenta altor unitati scolare, insa fara sa dispara si, cel mai important, urmand sa isi desfasoare activitatea scolara la fel ca si inainte.
„Exceptand Liceul Sanitar, care dispare, celelalte unitati de invatamant raman in locatiile existente, numai din punct de vedere juridic, al managementului, al contabilitatii si al costurilor per elev, se schimba situatia. Nu vor fi afectati nici profesorii, nici elevii, pentru ca raman in locatiile existente, numai administratia, respectiv managementul si contabilitatea de face la nivelul unitatilor cu personalitate juridica”, a mai aratat Pavel Filip.
Cel mai important aspect care a fost luat in calcul la modificarea retelei unitatilor de invatamant a fost numarul tot mai mic de prescolari si scolari care sunt incadrati in aceste scoli si gradinite. Pe de alta parte insa, au fost consultate si administratiile publice locale, pentru a putea fi eficientizate costurile de intretinere a acestora.
Sursa: Gabriela Kuhajda