Vezi VIDEO
Reorganizare la nivelul Ministerului Muncii. Doua institutii din subordinea acestui minister vor fi comasate, schimbarile urmand sa fie puse in aplicare si la nivelul judetelor. Noile modificari i-au luat prin surprindere pe sefii institutiilor judetene care se vor uni, iar in teritoriu se asteapta acum actul normativ cu reglementarile care vor intra in vigoare.
Inspectia Muncii si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala vor fi desfiintate. In locul acestora va fi formata, prin comasare, o structura unica, denumita Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala, in subordinea Ministerului Muncii. Potrivit aceleiasi Ordonante de Urgenta, in subordinea noii agentii vor fi create, la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti, directii judetene de munca si securitate sociala. Decizia i-a luat prin surprindere pe sefii institutiilor judetene. Directorul Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures, Ovidiu Morar, recunoaste ca hotararea l-a surprins si spune ca acum asteapta sa vada reglementarile care vor intra in vigoare.
“A fost o surpriza pentru ca a venit destul de brusc. De regula, Ministerul Muncii obisnuia, cand avea un anumit proiect, sa-l puna pe site, sa poata fi vazut. Acest document, provenind de la nivel superior, direct de la Guvern probabil ca a fost discutat la acest nivel si nu a urmat calea altor acte normative dupa care ne-am condus activitatile. Este o reorganizare a activitatii a doua institutii care nu au prea multe in comun in acest domeniu. Foarte multe lucruri in acest moment nu pot sa spun, deoarece din ordonanta reiese doar faptul ca se intentioneaza reorganizarea celor doua activitati”, a declarat Ovidiu Morar.
Deocamdata nu se stie care vor fi atributiile noii institutii si nici daca modificarea va aduce si o restructurare la nivel de personal. “Nu putem discuta deocamdata despre noile atributii, desi ordonanta de urgenta spune ca noua institutie se substituie intru tot in atributiile celor doua, preluand drepturi, obligatii, litigii pe care cele doua institutii le au. Numarul maxim de posturi va fi aprobat prin Hotarare de Guvern. Ordonanta de urgenta face referire ca se va pastra numarul maxim de posturi existent, fara a se aduce o modificare la salariile existente”, a spus purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Pe de alta parte, ministrul delegat pentru Dialog Social, maramureseanul Liviu Marian Pop sustine ca prin formarea Agentiei Nationale pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala se intareste actul de control cu privire la munca nedeclarata, cu impact pe zona sociala.
Sursa: Camelia Tocaci