Primariile din judet au fost solicitate pentru a da o mana de ajutor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures. Reprezentantii institutiei s-au gandit ca n-ar fi rau ca primariile sa preia dosarele persoanelor cu handicap, pentru a elimina deplasarile inutile ale adultilor pana la sediul Directiei de Asistenta Sociala si pentru a evita ca acestia sa astepte ore in sir pe holuri.
Din aceasta luna, activitatea Comisiei de Evaluare Adulti din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures a fost reorganizata. Directorul institutiei, Nicolae Boitor, afirma ca se are in vedere o colaborare mai eficienta cu primariile.
Pentru ca persoanele cu handicap venite la evaluari sa nu mai fie purtate pe drumuri si pentru a nu mai fi nevoite sa astepte ore in sir pe holurile institutiei, se doreste ca primariile sa fie cele care vor prelua dosarele adultilor cu dizabilitati sau chiar sa puna la dispozitie o masina pentru cei care au nevoie de venit la Directia de Asistenta Sociala. Persoanele cu handicap ar urma sa vina doar la serviciul de evaluare complexa.
“Ne-am gandit sa responsabilizam primariile, sa poata prelua dosarele persoanelor cu handicap, astfel incat sa nu mai aducem oamenii sa astepte ore in sir pe holuri. Sunt situatii in care adultii sunt nevoiti sa astepte si cate 4-5 ore, din cauza aglomeratiei. Sau ar mai fi o solutie sa ne ajute primariile cu masini, sa-i aduca pe cei cu probleme si sa-i astepte sa-i transporte inapoi in localitatea de domiciliu”, a explicat Nicolae Boitor.
La nivelul judetului Maramures, exista in evidentele Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului circa 17.400 de persoane cu handicap, dintre care o parte au nevoie de reevaluari periodice, pentru ca n-au fost incadrati intr-un grad definitiv de handicap.
Sursa: Camelia Tocaci