Vezi VIDEO
Posturile de politie din comunele maramuresene au devenit istorie, locul acestora fiind luat de sectiile de politie rurala care au fost infiintate in opt localitati din judet. Reorganizarea s-a facut in urma unei analize realizate la nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures (IPJ), luandu-se in calcul starea infractionala din localitati, numarul cetatenilor, precum si suprafata comunelor. In structurile sectiilor de politie rurala, pe langa seful de sectie, vor fi si unul sau doi ofiteri care vor desfasura activitati de cercetare penala, precum si agenti care vor efectua patrule.
Sectiile de politie rurala vor functiona in Sighetu Marmatiei, Somcuta Mare, Grosi, Ocna Sugatag, Suciu de Sus, Farcasa, Leordina si Bogdan Voda. Pe langa acestea, posturile de politie din Cicarlau, Sisesti si Sacel vor ramane independente si vor trece in coordonarea sectiilor orasenesti din Tautii Magheraus, Baia Sprie si Salistea de Sus.
Reorganizarea politiei rurale are insa si exceptii, pentru ca punctele de lucru din Moisei, Poienile de sub Munte, Copalnic Manastur si Coroieni raman posturi de politie prevazute cu mai multe functii de executie, dar care se afla tot in coordonarea unor sectii de politie rurala. Aceasta decizie a fost luata din cauza numarului mare de locuitori si a distantei mari fata de alte comune.
„Cetatenii nu mai sunt nevoiti sa se deplaseze pana la sectia de politie pentru a-si rezolva o problema, aceasta putand fi rezolvata pe plan local, la postul de politie unde are domiciliul”, a spus Ioan Cupsa, comisarul-sef al IPJ Maramures.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale reorganizarii ar fi timpul mult mai scazut de interventie a politistilor, precum si prezenta permanenta a echipajelor in teren. Totodata, efectivele de politisti de la sectii sunt suplimentate cu elevi ai scolilor de politie aflati in practica, jandarmi sau politisti de frontiera.
„Am incercat sa-i atragem si pe colegii de la jandarmerie sa facem acele patrule mixte, ca sa acoperim aceasta nevoie a noastra si, de aceea, acest deficit pe care il avem noi s-ar putea realiza prin atragerea de forte de la jandarmerie si politia de frontiera, ca sa se actioneze in echipe mixte”, a declarat Ioan Cupsa.
Aproape toate sectiile de politie rurala au fost amenajate pana in momentul de fata, si s-au organizat deja activitati de patrulare si interventie, precum si de instrumentare a dosarelor penale. In functie de problematica specifica fiecarei comune, seful de sectie poate aloca mai multi politisti pentru rezolvarea dosarelor sau pentru realizarea unor activitati de prevenire si combatere a unor fenomene infractionale.
Sursa: Andrei Gherghel