Vezi VIDEO
Oameni mai putini, investitii importante si organizarea pe centre de responsabilitate, acestea sunt doar cateva dintre punctele principale ale raportului de analiza care are drept scop eficientizarea si reorganizarea societatii Vital. Acest raport a fost prezentat in plenul Consiliului Local si va fi mai apoi dezbatut in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si a Consiliului de Administratie al societatii, pentru a se decide care masuri vor fi puse in aplicare.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare a vorbit despre importanta eficientizarii activitatii Vital, punctand, inca o data, principalul scop, acela de a opri majorarea tarifelor la apa si canalizare.
„Acest demers este unul strict informativ, Adunarea Generala a Actionarilor si Consiliul de Administratie vor decide asupra modului de aplicare a acestui document, respectiv a modului in care se va realiza restructurarea societatii Vital. Tinta noastra este ca aceasta societate sa genereze servicii de foarte buna calitate, sa aiba o dinamica mult mai mare in relatia cu autoritatile locale si cu cetatenii si, in primul rand, sa putem sa corectam, sa amelioram, tot ceea ce inseamna obligatiile asumate de-a lungul timpului cu privire la tarife. Deocamdata vorbim de blocarea majorarilor, dupa care va veni si recalcularea, rearanjarea tarifelor la apa si canalizare, inclusiv regandirea modului de tarifare si recalcularea celorlalte componente de cost care sunt cuprinse in tarif”, a precizat Catalin Chereches.
Presedintele Consiliului de Administratie al societatii Vital, Vasile Barle, a prezentat principalele puncte ale raportului, evidentiind zonele de risc si vulnerabilitatile din sistem.
„Intregul program investitional din ultimii 10-15 ani a fost urmarit de o crestere a numarului de personal, de cele mai multe ori justificata, dar alteori nu, in aceleasi proportii cu cresterea productivitatii sau a randamentului individual”, a precizat Vasile Barle.
El a vorbit despre restructurare in activitatea organizatorica si de productie si organizarea societatii pe centre de responsabilitate. Presedintele Consiliului de Administratie a precizat ca din cei 759 de angajati pe care ii are in prezent Vital, societatea ar putea functiona si fara 20,5% dintre ei, adica fara circa 175 de persoane.
„Accentul pe responsabilizarea sarcinilor este una dintre viziunile noastre de capatai ale acestui raport, adica fiecare persoana sa isi asume responsabilitatea sarcinilor pe care le are de indeplinit. Am identificat suprapuneri de sarcini, compartimente supraincarcate, dar si departamente cu lipsuri de personal. Am gandit organigrama pe trei nivele – nivelul de conducere: format din trei directii, tehnica, economica si o directie coordonatoare a centrelor de responsabilitate, urmat de nivelul de executie si de cel de productie”, a adaugat Vasile Barle.
Reprezentantul Consiliului de Administratie este de parere ca investitiile in modernizarea retelei de apa si canalizare trebuie sa continue, pentru a putea asigura servicii la standarde europene. Acest lucru va duce insa la cheltuieli insemnate.
„Credem ca prin acest program, odata aprobat prin forurile de conducere al SC Vital SA, se poate spera la implementarea programelor de investitii majore, absolut necesare pentru asigurarea unor servicii de calitate la nivel judetean si trebuie inteles ca, oricat ne-am dori noi, orice program investitional presupune eforturi financiare. Suportarea acestora este o problema pe care cu totii o cunoastem si trebuie sa acceptam ca in viitor nu vom putea merge fara investitii, fara inlocuirea retelelor de apa si canalizare, ma refer aici la cele vechi, care sunt depasite ca si grad de uzura si performante”, a declarat Vasile Barle.
Raportul privind restructurarea si eficientizarea Societatii Vital SA urmeaza sa fie discutat si suspus aprobarii in cadrul organismelor de conducere, respectiv AGA si Consiliul de Administratie.
Sursa: Tania Purcaru