Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Inca un colos industrial din Baia Mare mai are putin pana sa fie transformat intr-un morman urias de moloz. Zeci de persoane scot zilnic pe poarta fostei societati caramizi si fier vechi provenite din cladirile in care, in urma cu 20 de ani, lucrau peste 1.000 de salariati. Sediul APSA Baia Mare a devenit locul de munca al cautatorilor de fier vechi care trudesc din greu ca sa scoata materia prima cautata in centrele de colectare. Oamenii nu se simt cu nimic vinovati pentru ce fac, chiar daca fapta lor poate fi incadrata la furt tinand cont ca se afla pe o proprietate privata. Din contra, spun ca fac bine si se descriu ca niste “sanitari” ai industriei sucombate din cauza dezinteresului statului roman.
Rand pe rand, fostele societati care au ridicat economia Maramuresului pana in 1989 au fost facute una cu pamantul. Astfel s-a intamplat cu Maratex-ul, cu Utovalco si Maralact, cu Faimarul, iar de curand cu Uzina de Preparare Sasar. In prezent, frontul de lucru al recuperatorilor de fier vechi este la APSA, pe strada Mihai Eminescu din Baia Mare. Femei, copii si adulti sparg zi de zi peretii fostei societati in care se produceau piese de schimb auto pentru masinile de productie romaneasca.
Profitand de faptul ca nimeni nu le interzice acest lucru, oamenii incearca sa isi castige existenta in ritmul loviturilor de ciocan sau de baros. ”Facem si noi de o paine. Ce sa facem, sa furam, sa dam in cap? Avem atat dotarie la stat, ca stam pe Luminisului si ce sa facem? Nu zice nimeni nimic ca spargem aici. Inca le pare bine, ca nu platesc atat de mult utilajele”, a spus unul dintre cautatorii de fier vechi.
Stive de caramizi scoase din peretii cladirilor sunt expuse pentru vanzare chiar pe marginea drumului, pazite fiind de ochii vigilenti ai unor femei pentru care munca fizica este prea grea. O bucata se vinde cu 50 bani, acelasi pret cu care se vindeau caramizile in vara anului trecut la UP Sasar. Clienti sunt, astfel incat afacerea prospera.
Un fost angajat care si-a facut drum prin zona tocmai pentru a vedea starea in care au ajuns cladirile in care a muncit vreme de 24 ani si-a adus aminte de perioada de glorie a societatii. ”Am fost aici cand s-au facut o gramada de sectii. S-a distrus acum tot. De aceea am venit, de curios, sa vad ce a ajuns. Asta e democratia, face fiecare ce vrea, nu ce trebuie”, a explicat Vasile Tanta.
Si un cititor al ziarului electronic eMaramures.ro a trimis pe adresa redactiei o filmare in care se poate vedea cum mai multe persoane incarca intr-o masina fierul vechi scos din pereti pentru a fi transportat ulterior la centrele de valorificare.
Societatea APSA Baia Mare a fost infiintata la 1 iulie 1949, iar la cativa ani dupa infiintare a ajuns furnizorul principal de piese si accesorii auto pentru marcile de autovehicule fabricate in Romania. Din 1974 s-a inceput si productia de piese pentru export. Problemele societatii au inceput in 1999, atunci cand Fondul Proprietatii de Stat a decis ca APSA trebuie privatizata. Castigatoarea licitatiei a fost firma germana Wihag, insa dupa privatizare societatea a inregistrat tot mai multe pierderi, fapt care a dus in cativa ani la faliment.
Sursa: Andrei Gherghel