Reprezentanții cultelor religioase din România și oficialii Statului s-au întâlnit pentru a discuta despre colaborare și valorile comune. Discuțiile au inclus promovarea principiilor morale și conservarea valorilor tradiționale.
„Noi nu facem politică. Biserica nu face politică. Politica noastră, politica Bisericii este aceea a Evangheliei. Și în acest demers al nostru dorim să fim înțeleși și ajutați de autoritățile statului nostru.În spatele problemelor sociale se află nedreptatea. Nedreptatea dăunează grav oamenilor şi este o ofensă adusă lui Dumnezeu – este un păcat – pe care Isus Cristos a dorit să o vindece şi să o răscumpere. De aceea, Biserica a căutat întotdeauna să contribuie la o societate mai dreaptă și învățătura ei pornește de la Evanghelie.Toate cultele religioase din țara noastră desfășoară diferite activități caritative sau filantropice. Cu toții suntem ”mesageri” Evangheliei iubirii (carității, filantropiei) și în această operă vrem să ne simțim mereu solidari, dar și ajutați de autoritățile statului nostru. Sper ca prin această colaborare a noastră cu autoritățile civile și între culte să fim în societatea românească ca un ferment de reînnoire spirituală și de progres material. Cultele religioase pot aduce o contribuție importantă și un beneficiu la viața societății românești, mai ales în domeniul spiritual, cultural, educativ și caritativ”, a subliniat ÎPS Aurel Percă în mesajul său.
„În ultimele luni au avut loc mai multe schimbări legislative cu impact în domeniul vieții religioase, printre care cele mai importante privesc sprijinul pentru salarizarea personalului clerical și neclerical, diversificarea sprijinului financiar acordat cultelor, conform nevoilor și solicitărilor acestora, în mod deosebit în domeniul asistenței sociale și medicale, precum și reorganizarea Secretariatului de Stat pentru Culte”, a transmis Guvernul României într-un comunicat de presă. „Guvernul va sprijini activitățile cultelor, împlinind astfel promisiunea făcută în octombrie 2023 de a valorifica într-o și mai mare măsură potențialul pe care cultele îl au în domeniul social-filantropic, medical și educațional”, a declarat la întâlnire premierul Marcel Ciolacu.
Un punct important a fost propunerea unei Zile a Libertății Religioase și a contribuției cultelor la binele social, stabilită pentru 16 mai. Evenimentul a adunat lideri religioși și oficiali de rang înalt, oferind o platformă pentru dialog și cooperare în beneficiul societății românești.