Consiliul Județean Maramureș a fost reprezentat la festivitățile care au avut loc în Raionul Strășeni din Republica Moldova, cu ocazia sărbătorii naționale ”Ziua Independenței Republicii Moldova – 27 august”, ca urmare a invitației adresate de Consiliul Raional Strășeni.
Din delegația județului au făcut parte consilierii județeni Anton Rohian și Gheorghe Mihai Bîrlea, dar și Margareta Căpîlnean, consilier superior în cadrul Biroului Relații Internaționale, Serviciul Relații Publice, din cadrul Consiliului Județean Maramureș. Maramureșenii prezenți la festivitățile dedicate Zilei Independenței Republicii Moldova au trăit momente de emoție și patriotism împreună cu românii din Strășeni și alți invitați din județul Hunedoara și din Bielorusia, în cadrul mai multor manifestări culturale și artistice organizate de Consiliul Raional Strășeni, în perioada 26-28 august 2019.
Reprezentanții Maramureșului au fost onorați să împărtășească, împreună cu frații de la est de Prut, bucuria celebrării Zilei Naționale a Republicii Moldova, care marchează adoptarea Declarației de Independență la 27 august 1991, în urma căreia Republica Moldova a devenit un stat suveran şi independent. În municipiul Strășeni, la fel ca pe tot cuprinsul Republicii Moldova, în această perioadă sunt comemorați eroii căzuți pentru integritatea țării, se derulează simpozioane prin care sunt cinstite personalitățile locale și au loc festivități care celebrează proclamarea independenţei Republicii Moldova la 27 august 1991 și obținerea libertății atât de râvnite ani la rând.
Festivitățile de la Strășeni au debutat în dimineața zilei de 27 august 2019, cu ceremonia de depuneri de flori la monumentul eroilor căzuți pentru integritatea țării, la care au participat atât oficialități și localnici, cât și invitații români și străini. Cuvintele rostite cu acest prilej de reprezentanții gazdelor precum și de cei ai delegațiilor oficiale au fost încărcate de emoție, evidențiind patriotismul românilor din Republica Moldova, sentimentele de apartenență la națiunea și limba română, dar și nevoia de păstrare și manifestare a identității românești. Consilierul județean Anton Rohian a subliniat importanța dezvoltării legăturilor dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului și a prezentat Acordul de colaborare dintre Județul Maramureș și Raionul Strășeni, care va fi încheiat la Baia Mare, la finalul lunii septembrie 2019.
Simpozionul ”200 ani de la nașterea lui ”Alecu Russo” a fost a avut loc la Biblioteca Raionului Strășeni, cu participarea unor oameni de cultură din Republica Moldova, care au prezentat viața și opera poetului, prozatorului, criticului și sociologului Alecu Russo, născut pe meleagurile Raionului Strășeni. Consilierul județean Gheorghe Mihai Bîrlea, în calitatea sa de scriitor și sociolog, a evidențiat personalitatea lui Alecu Russo, ca model de patriotism și de implicare în păstrarea identității românești. La finalul simpozionului, elevi ai Liceului Teoretic ”Alecu Russo” Cojușna, Raionul Strășeni, au încântat audiența recitând o selecție de versuri ale poetului omagiat cu acest prilej.
După amiaza zilei de 27 august a fost dedicată spectacolului ”Inima mea e Moldova”, prezentat de colectivele artistice de la Casa Raională de Cultură Strășeni, precum și regalului folcloric susținut de artiști moldoveni reprezentativi pentru modul în care promovează folclorul românesc. Pe 28 august, oaspeții români și străini fost invitați să viziteze câteva obiective reprezentative pentru Raiounul Strășeni – Mănăstirea Curchi și rezervația cultural – naturală ”Orheiul Vechi”, iar după amiaza au participat la festivalul național ”La poale de codru”, care a avut loc la Căpriana, în apropierea Mănăstirii Căpriana, un binecunoscut loc de pelerinaj și reculegere.
Consiliul Județean Maramureș se implică în dezvoltarea legăturilor cu regiuni de Republica Moldova
Pe lângă pregătirea Acordului de cooperare dintre Județului Maramureș și Raionul Strășeni, care va fi semnat la Baia Mare, în septembrie 2019, Consiliul Județean Maramureș are preocupări constante pentru întărirea relațiilor de cooperare în diverse domenii, între Județul Maramureș și mai multe regiuni din Republica Moldova.
Delegații din Raioanele Strășeni și Hâncești au participat la Zilele Maramureșului 2019, cu reprezentanți oficiali și cu formații de tineri care au fost prezenți la Festivalul internațional folcloric ”Am fost și-om fi”, în luna mai 2019. În parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Consiliul Județean Maramureș a organizat ”Tabăra școlară internațională” care a avut loc la Izvoare, în perioada 1- 6 august 2019, găzduind 30 de elevi și însoțitori din Raioanele Florești și Hîncești. Schimbul de tineri continuă prin sprijinul acordat de Consiliul Județean Maramureș pentru participarea unui grup de 15 elevi și însoțitori din Județul Maramureș, la Sărbătoarea Națională ”Limba noastră cea Română” – ediția 2019, care se va desfășura în municipiul Hîncești, în data de 31 august 2019.
Declarația de Independență a Republicii Moldova, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova și semnată de 278 deputați la 27 august 1991, face referiri la „istoria milenară” și „statalitatea neîntreruptă” a românilor de la est de Prut și consacră denumirile oficiale: ”limba română” și ”popor român”, pentru spațiul de la est de Prut. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010. La data de 27 august 1991, la doar câteva ore după proclamarea independenței, Guvernul României recunoaște independența Republicii Moldova. Astfel, România este primul stat care a recunoscut independența și suveranitatea Republicii Moldova. Republica Moldova a obținut recunoașterea oficială a statalității, la 2 martie 1992, când a obținut statutul de membru al ONU. Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră – sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.