Presedintele moldovean Vladimir Voronin a anuntat azi, 2 septembrie, in mod oficial, ca isi da demisia, la o sedinta a activului Partidului Comunistilor (PCRM) pe care il conduce. Voronin a declarat ca va renunta la mandatul de presedinte si va ramane deputat in parlament.
”Ca presedinte al partidului, nu vreau ca in aceasta situatie critica pentru tara si pentru partid sa raman intr-o pozitie indoielnica si ambigua de presedinte in exercitiu. De aceea trec in parlament, in calitate de deputat de rand, ca sa fiu impreuna cu partidul si fractiunea. Eu voi fi impreuna cu voi pe prima linie. Doar asa, intr-un singur rand, umar la umar, ne vom mobiliza potentialul nostru traditional de 30.000 de oameni spre noi victorii si pentru a reda Moldovei si poporului ei valorile si increderea in ziua de maine”, a declarat Voronin.
In cadrul sedintei respective, PCRM a criticat actiunile coalitiei majoritare din noul parlament si alegerea lui Mihai Ghimpu in calitate de sef al legislativului, calificand drept ”un atac grosolan al unei reactii politice extremiste, o tentativa de restaurare a puterilor unioniste din trecut si a unui capitalism primitiv salbatic”. Ghimpu este apreciat drept ”politician ale carui viziuni unioniste radicale sint cunoscute intregii societati moldovenesti”.
Nu lasa loc de indoiala faptul ca majoritatea liberala de dreapta creata in Parlament, in felul sau actual, reprezinta o amenintare evidenta la adresa viitorului statului moldovenesc, la adresa securitatii acestuia, a dezvoltarii sociale si economice, integrarii europene si posibilitatii restabilirii integritatii teritoriale, se mai spune in rezolutia PCRM.
Partidul Comunistilor anunta ca isi va continua eforturile de creare a unei coalitii parlamentare anticriza de centru-stanga.
Potrivit legislatiei moldovenesti, Voronin are dreptul sa decida pana la 14 septembrie daca alege mandatul de presedinte sau pe cel de deputat, adica in termen de 30 de zile de la validarea alegerilor.
In cazul demisiei, functia de presedinte va fi indeplinita de seful legislativului, care este Mihai Ghimpu, ales la 28 august. Alegerea acestuia a fost insa contestata la Curtea Constitutionala de catre comunisti, care considera ca deciziile parlamentului din acea zi au fost ilegale.
Voronin este al treilea presedinte al Republicii Moldova. El s-a aflat la conducerea statului timp de doua mandate preziddentiale, fiind ales in aceasta functie la 4 aprilie 2001.
Sursa: Agerpres