Republica Uganda, cu o suprafata de 241.038 km patrati, impartita in 80 de districte, si cu o populatie 34.612.250 de locuitori (estimare iulie 2011), aniverseaza la 9 octombrie Ziua nationala, data la care, in 1962, si-a obtinut independenta fata de Marea Britanie.
Tara situata in estul Africii, se invecineaza la est cu Kenya, la nord cu Sudanul de Sud, la vest cu Republica Democrata Congo, in sud-vest cu Ruanda, iar in sud cu Tanzania. Partea de sud a tarii include o portiune importanta a Lacului Victoria.
Relieful de podis, cu inaltimi cuprinse intre 1.000 si 1.200 m, cu unele varfuri muntoase izolate. La granita cu Congo se afla masivul Ruwenzori (5.119 m), iar in est vulcanul stins Elgon. Uganda este strabatuta de cursul superior al Nilului si de afluentii sai. Clima este ecuatoriala musonica.
Uganda este un tinut de contact intre populatiile bantu de agricultori si nilote, de crescatori de vite, venite din nord, intre islam, crestinism (catolicism si protestantism) si animism. In nordul lacului Victoria ia nastere in secolul XIII-XIV regatul Kitwara. Dupa destramarea acestuia, se formeaza in secolele XVI-XVII regatele Buganda, Toror, Ankole si Bunyoro. Dintre acestea se impune Buganda, care sub domnia regelui Mutesa I (1856-1884) cunoaste maxima expaniune teritoriala.
Incercarea lui Mutesa I de a impune ca religie de stat islamul declanseaza un razboi civil, care permite Companiei Britanice a Africii de Est sa-si extinda autoritatea in regiune (1890). In 1894, Regatul Buganda devine protectorat britanic, unit in 1896 cu Toro si Bunyoro in protectoratul Unganda. Administratia britanica foloseste sistemul ”guvernarii indirecte”, prin intermediul autoritatilor locale traditionale, ceea ce are ca rezultat mentinerea si chiar consolidarea barierelor etnice, lingvistice, religioase si social-politice.
Dupa 1900 sunt introduse cultura arborelui de cafea si a bumbacului, care devin principalele produse la export.
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand in Uganda isi intensifica miscarea de eliberare de sub protectorat britanic, in martie 1956, Regatul Unit acorda Ugandei autonomie interna. La 9 octombrie 1962, Uganda isi proclama independenta, devenind, in 1963, republica federala in cadrul Commonwealth-ului.
Printr-o lovitura de stat militara, la 25 ianuarie 1971, presedintele Milton Obote (1966-1971) este inlaturat, instituindu-se regimul dictatorial al colonelului Idi Amin Dada (1971-1979). In noiembrie 1978 se declanseaza un conflict armat cu Tanzania. Trupe tanzaniene si ale opozantilor regimului lui Dada ocupa capitala Kampala, in 11 aprilie 1979, fapt urmat de inlaturarea lui Idi Amin. Acesta fuge in Libia si, apoi, in Arabia Saudita, unde traieste in exil pana la sfarsitul vietii, in 2003.
Urmeaza regimul lui Milton Obote (1980-1985). In urma unei lupte de gherila de cinci ani, la 29 ianuarie 1986, puterea a fost preluata, pe cale militara, de actualul sef al statului (noul mandat castigat in alegerile din 18 martie 2011) — Yoweri Kaguta Museveni, fiind astfel inaugurata o perioada de relativa stabilitate si crestere economica.
Principala activitate este agricultura. Majoritatea locuitorilor detin ferme mici si produc cassava, porumb, mei si cartofi pentru consum propriu. Uganda exporta cafea, bumbac si trestie de zahar. Industria este reprezentata de exploatarile miniere, prelucrarea produselor agricole, fabricile de ciment.
Capitala este Kampala, iar principalele orase sunt: Jinja, Gulu, Masaka, Mbarara. Limba oficiala este engleza, dar se utilizeaza si luganda, swahili.
Capitala Kampala este situata printre dealuri, avand o arhitectura moderna, bulevarde aliniate de copaci, catedrale, moschee si palatele vechiului regat Buganda. Alte atractii includ Muzeul Uganda, Teatrul National Uganda, Mormintele Kabaka de pe dealul Kasubi, piata Nakasero. La 35 de km de Kampala se afla Aeroportul International Entebbe.
In Uganda se afla 10 dintre cele mai bune parcuri nationale ale Africii, 10 rezervatii naturale si 7 sanctuare de animale salbatice. Parcul National Ruwenzori este considerat a fi cel mai spectaculos. Gorile si alte specii de maimute se pot vedea in padurea Bwindi din parcurile nationale Bwindi si Mgahinga. Parcul National Kibale contine 12 specii diferite de primate.
Rezervatia Forestiera Budongo este cea mai mare padure de mahon din estul Africii. Alte paduri interesante sunt Kasyoha Kitomi de langa Marea Falie Albertine si Rezervatia Forestiera Kalinzu din vestul tarii.
Fiecare regiune din Uganda are propriile traditii si obiceiuri culinare. Meiul si sorgul sunt cereale obisnuite in regiunea de nord. Radacinile si bananele plantain sunt alimente de baza in sud si est, unde sunt precipitatii tot timpul anului. Bananele matooke sunt produsul de baza pentru Baganda, cel mai mare grup etnic din Uganda. Acestea se servesc cu diverse sosuri din alune, verdeturi, ciuperci, rosii, carne, furnici albe si greieri.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres