Vezi VIDEO
Parintii romi au invatat sa fie mai toleranti, sa comunice cu copiii lor dar si sa rezolve problemele cu care se confrunta. Totul in cadrul unui proiect derulat de Asociatia Young Roma Maramures, cu scopul de a-i apropia pe parintii romi de scoala dar si de copiii lor, printr-o comunicare mai buna cu acestia. Chiar daca nu rezolva toate problemele educationale ale copiilor de etnie roma, organizatorii spun ca este un pas inainte si incep sa apara si rezultatele.
Proiectul a inceput in urma cu un an de zile si s-a desfasurat in sapte unitati scolare din Baia Mare. Initiatorii din cadrul Asociatiei Young Roma au incercat astfel sa ii apropie unii de altii, pe parintii romi de copiii lor.
“A fost nevoie de acest proiect pentru a sensibiliza atat unitatile scolare cat si pentru a motiva parintii romi sa se implice activ in viata copiilor lor, sa fie alaturi de familiile lor dar si de unitatile scolare unde invata copiii lor. De asemenea, trebuie sa fie mai aproape de fiecare unitate scoalara. Felicit fiecare parinte rom ca isi trimite copilul la liceu, pentru ca vorbim de scoli gimnaziale si licee in acest proiect,” a declarat Mihaly Loredana, presedintele Asociatiei Young Roma.
Comunicarea a fost unul dintre punctele cheie pe care s-a axat proiectul. Parinti si copii, de etnie roma sau nu, au participat la o serie de activitati impreuna. In cadrul celor opt intalniri care au avut loc in cadrul proiectului, denumite generic „Clubul parintilor”, 10 parinti de etnie roma au fost implicati in comisii ale unitatilor scolare. In total, 30 de parinti au fost responsabilizati social.
”In cadrul scolii, am participat la cateva intruniri si am facut o excursie in afara scolii cu copiii. Si acestia s-au inteles, nu au fost probleme de etnie, nu s-a pus problema de discriminare. Asta e bine sa invatam, ca indiferent de etnia din care facem parte suntem oameni si avem aceleasi responsabilitati,” ne spune Ileana Fazekas, unul dintre parintii romani care au participat la intalniri.
Si Varga Regina, mama unui copil rom, este de parere ca aceste cursuri pentru parinti ii responsabilizeaza si ii educa in acelasi timp: ”Este important pentru noi, pentru ca suntem parinti si stim ce inseamna sa fii un parinte pentru un copil, la scoala mai ales. Noi venim la acest proiect, pentru a vedea care este datoria noastra de parinti si sa stim ce sa facem,” ne spune aceasta.
Cursurile de educatie parentala sunt extrem de necesare, mai ales in comunitatile de romi, deoarece este important ca parintii sa constientizeze ca sunt un exemplu pentru copiii lor.
”Se stie foarte bine, si o stie toata lumea, ca, de fapt, copiii sunt oglinda si simptomul adesea al familiilor din care provin. Asta inseamna ca acesti copii, cand vor deveni adulti, in procesul de maturizare vor imita si vor prelua indirect stilul de viata si modelul de comportament vazut la parintii lor. Programul de educatie parentala si cursurile care s-au desfasurat cu consilierii scolari si ulterior cu parintii de fapt valorifica foarte mult acest principiu. Si a fost nevoie, pentru ca dorim cumva sa imbunatatim si sa dezvoltam abilitatile de comunicare, sa incurajam mai mult parintii sa creeze acest spatiu de comunicare si confort pentru copiii lor, in asa fel incat comunicarea intre ei si copii sa fie una foarte eficienta si adecvata”, spune Cristina Ambrus, consilier in cadrul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala.
Proiectul ”Responsabilitate sociala pentru parintii romi si unitatile scolare din Baia Mare” a fost derulat de catre Asociatia Young Roma Maramures si a beneficiat de fonduri nerambursabile in valoare de 10.000 de lei.
Sursa: Sonia Rajnita