Vezi VIDEO
Asistentii maternali maramureseni sunt nemultumiti pentru ca isi vor incasa in rate banii castigati in instanta pentru orele prestate in zilele de sarbatori legale sau pentru sambete si duminici. Potrivit deciziei instantei, un asistent maternal ar trebui sa primeasca aproximativ 25.000 de lei. Mai mult, sindicalistii au intentat acum un alt proces pentru plata orelor suplimentare. Oamenii spun ca aceste restante salariale le-ar fi de mare folos, mai ales ca responsabilitatea de asistent maternal e mare, iar pentru ingrijirea unui copil e nevoie de cheltuieli semnificative.
Intruniti la Adunarea Generala a Sindicatului Asistentilor Maternali, personalul din aceasta categorie a semnalat ca trebuie in permanenta sa poarte negocieri pentru a fi siguri ca-si primesc drepturile banesti castigate in instanta. Asta cu atat mai mult cu cat sumele se acorda etapizat, conform unei ordonante aprobate pe vremea guvernarii Boc.
„Din pacate platile se fac asa cum spune ordonanta fostului premier Boc. Nici macar guvernul de acum nu a anulat acea ordonanta, astfel incat acele drepturi salariale se dau pe etape si tot timpul trebuie sa negociem pentru a primi procente din acesti bani. Pana cand va trebui sa deschidem procese, avand in vedere ca in fiecare an le castigam?”, a punctat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
Sumele castigate in instanta reprezinta banii pe care asistentii maternali ar fi trebuit sa ii primeasca pentru zilele de sarbatori legale, dar si pentru sambete si duminici. Un asistent maternal ar trebui sa primeasca, in medie, 25.000 de lei. Oamenii spun ca aceste drepturi le-ar fi de mare folos pentru cresterea copiilor pe care ii au in ingrijire.
„Foarte mult m-ar ajuta. Si acum merg in concediu cu copilul. Trebuie sa-i platesc tot, plus ca am si eu niste cheltuieli cu el. Ne-ar ajuta pe toti in diferite situatii, pentru ca fiecare avem la randul nostru probleme cu copiii, mai mult decat cu copilul tau, pentru ca responsabilitatea e mult mai mare”, a explicat presedintele Sindicatului Asistentilor Maternali Maramures, Iuliana Domuta.
Pe langa acesti bani, asistentii maternali ar trebui sa intre si in posesia unor sume ce reprezinta cheltuieli de locuit pentru ultimele doua trimestre din 2013. Mai mult, sindicalistii asteapta acum sa vada care va fi rezultatul procesului intentat pentru plata orelor suplimentare in care si-au desfasurat activitatea.
Liderii de sindicat spun ca aceste probleme financiare vor putea fi eliminate doar in momentul in care va fi pusa la punct o lege speciala care sa stabileasca un alt mod de remuneratie in cazul acestei categorii de personal, avand in vedere ca activitatea din asistenta maternala se desfasoara 24 de ore din 24.
Sursa: Camelia Tocaci