Vezi VIDEO
Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), restantele maramuresenilor catre bancile comerciale continua sa creasca. Potrivit ultimei actualizari, in luna august, maramuresenii aveau restante la banci de peste 53 milioane lei la creditele in lei si de peste 46 milioane lei la cele in valuta. Valoarea restantelor, la nivelul lunii iulie, era de peste 49 milioane lei la creditele in lei si de 41 milioane la cele in valuta.
Cu toate ca numarul total al creditelor a scazut, comparativ cu luna iulie, datoriile, in schimb, cresc intr-un ritm galopant. Afectati de criza economica, tot mai multi oameni nu mai pot sa isi plateasca darile catre banci. Problemele financiare par sa fie tot mai mari, in consecinta si restantele oamenilor catre banci cresc.
Cu toate acestea, exista judete in tara care ne depasesc cu mult la acest capitol. Spre exemplu, judetul Brasov are o datorie de peste 173 milioane lei , iar Timis de peste 164 milioane lei. Recordul il detine Bucurestiul, cu o datorie care ajunge la peste 855 milioane lei.
„Mi-e foarte greu sa platesc rata la banca. Am ramas somer, iar banii abia daca imi mai ajung pentru traiul zilnic”, a declarat Gheorghe Pop. Aceasta pare sa fie una dintre cauzele principale pentru care maramuresenii – si romanii in general – nu mai trec pe la ghiseul bancii ca sa-si plateasca ratele, piata fortei de munca fiind intr-o cadere libera de la inceputul acestui an.
Alte tari, confruntate cu aceeasi problema, au gasit unele solutii . In Italia, spre exemplu, Asociatia Bancara Italiana a decis introducerea unei masuri financiare care sa vina in sprijinul celor care nu isi mai pot plati ratele. Astfel, de la 1 ianuarie 2010, italienii care au dificultati in achitarea imprumuturilor vor putea „sa-si inghete”plata, pe o perioada de un an. De aceasta hotarare vor putea beneficia atat persoanele fizice, cat si cei care au dat faliment sau si-au sistat afacerea.
Sursa: Andrei Gherghel