Vezi VIDEO
Societatile maramuresene cu obligatii bugetare, dar intrate in insolventa, trag in jos planul de incasari pe care finantistii trebuie sa-l realizeze luna de luna. Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice sustin ca din aceasta cauza, in luna iunie, programul impus de la nivel central a fost indeplinit in proportie de doar 80 %. In plus, finantistii maramureseni au aratat ca desi in primul semestru s-au redus vechile arierate, in paralel s-au creat altele noi.
Daca primul semestru s-a dovedit a fi unul bun din punctul de vedere al incasarilor la bugetul de stat, nu acelasi lucru s-a intamplat in luna iunie, cand planul impus de la nivel central a fost realizat in proportie de 79,87 %, fiind semnalata o nerealizare de peste 23 de milioane de lei. Directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures (DGFP), Ioan Popa, spune ca problemele apar din cauza restantelor mari pe care le au unele societati din judet, care intra ulterior in insolventa, iar obligatiile bugetare ajung sa nu mai fie achitate.
„La cifrele de program pe care le primeste Maramuresul in vederea realizarii planului sunt incluse si sumele din declaratiile unor societati aflate in insolventa, societati care declara sume importante la bugetul de stat. Numai in luna iunie am avut inregistrate peste 10 milioane de lei, sume care de multe ori sunt achitate cu intarziere sau chiar neachitate si impotriva carora masurile noastre de executare sau de recuperare sunt putin mai diluate decat fata de alti agenti economici”, a declarat Ioan Popa.
Pe de alta parte, finantistii motiveaza ca lunar se acumuleaza arierate noi, ceea ce determina autoritatile de la nivel central sa fixeze planul de incasari, in functie de cuantumul acestora. „La baza programului de venituri trasat in fiecare luna sunt luate in calcul arieratele inregistrate de-a lungul timpului, arierate din care la noi in sase luni am reusit sa facem o reducere importanta de peste 31 de milioane de lei fata de soldul lunii decembrie 2012. In acelasi timp se inregistreaza noi arierate care creeaza cifra de program”, a adaugat Ioan Popa.
Seful finantistilor maramureseni a mai aratat ca pentru atragerea veniturilor la buget, luna trecuta s-au trimis peste 6.000 de somatii catre restantieri. O mare parte dintre contribuabilii atentionati nu si-au achitat insa restantele, astfel incat s-a trecut la popririle din conturile banesti, fiind inregistrate peste 2.100 de popriri in valoare de peste 9 milioane de lei, din care s-au incasat in jur de 4 milioane de lei.
Sursa: Camelia Tocaci