Vezi VIDEO
Dascalii maramuresenii ar putea primi in acest an drepturile banesti castigate in instanta si care trebuiau platite doar in anul 2015. Asta dupa ce Guvernul a anuntat existenta unui excedent bugetar, din care s-ar putea achita aceste sume. Reprezentantii sindicali sunt sceptici si spun ca asteapta o hotarare scrisa inainte de a se bucura.
Banii pe care i-ar putea primi dascalii in acest an reprezinta drepturile castigate de acestia in instanta. Sumele cele mai mari provin din castigarea proceselor pe Legea 221/2008. Prin aceasta, dascalii beneficiau de o majorare de 50% a salariilor, insa banii nu au ajuns si in buzunarele lor. Odata procesele castigate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, sumele au fost esalonate in mai multe transe, cate o parte in fiecare an.
„E vorba de procesele care au inceput sa fie puse in plata odata cu anul 2012 si, conform Ordonantelor deja in vigoare, aceste sume s-au esalonat pana in anul 2016. Avem procese castigate pe Legea 221/2008, pe Legea 330, prime de vacante, suta de euro care se acorda intr-o singura tansa si alte procese care sunt inca pe rolul instantei”, spune Ioana Petreus, presedintele Sindicatului Liber in Invatamant (SLI) Maramures.
Dascalii ar putea primi anul acesta sumele aferente pe anul 2015, datorita excedentului bugetar inregistrat la nivelul guvernului. Sindicalistii sunt insa sceptici si spun ca pana la publicarea unui act oficial nu se pot bucura. Mai ales ca in Maramures exista restante la plata drepturilor aferente anului in curs.
„Vestea este cu adevarat minunata si surprinzatoare. Eu zic ca ar trebui sa fim precauti, atata timp cat nu exista un act normativ, un document care sa specifice acest lucru. In orice caz, in Maramures avem un deficit la plata sentintelor pe anul 2014, de 7,4 milioane lei, la care se adauga si suma de 35,5 milioane lei pentru cheltuieli de personal incluzand inclusiv salariile”, mai declara Ioana Petreus.
Banii ar putea ajunge la profesori in luna decembrie, daca Guvernul va adopta o Ordonanta de Urgenta in acest sens. In total, la nivelul tarii suma necesara pentru plata acestor drepturi se ridica la 2,3 miliarde lei.
Sursa: Sonia Rajnita