Biserica de lemn din satul maramuresean Buzesti, considerata edificiu de interes national, va fi restaurata de o firma de specialitate din Baia Mare, in schimbul sumei de 550.000 de euro. Licitatia pentru reabilitarea lacasului de cult a fost castigata de firma Rustic Construct, administrata de Cornel Cusner. Lucrarile vor dura doi ani si patru luni, timp in care se va reface pictura murala interioara, se va construi o poarta de acces, un altar de vara si o clopotnita.
Construita in urma cu peste 200 de ani, din grinzi masive de stejar montate pe o fundatie de piatra, biserica din comuna Farcasa are nevoie si de amenajari in imprejurimi si inclusiv de un drum de acces, de parcari si alei pietonale interioare. In interior se vor monta strane, iconostas, pangar si alte obiecte specifice, iar punctul de informare va fi, de asemenea, mobilat.
Biserica din Buzesti, datata in anul 1799, este considerata aparte, constructia sa fiind influentata de stilul baroc. Pana in anul 1962, cand turla bisericii, care se inalta pana la 51 de metri, s-a prabusit in urma unei furtuni puternice, aceasta era considerata cea mai inalta din Maramures.
Restaurarea acestei biserici de lemn a fost anuntata inca din aprilie 2012, cand ministrul Dezvoltarii si Turismului, Cristian Petrescu, a semnat contractul de finantare a lucrarii, insa abia acum a fost desemnata firma executanta. Lucrarile vizeaza introducerea bisericutei din comuna Farcasa in circuitul turistic ecumenic din nordul Transilvaniei.
Singur oferta pentru realizarea restaurarii a fost facuta de firma din Baia Mare, care a castigat contractul cu suma 2.423.690 lei + TVA. Banii sunt directionati din Fondul European de Dezvoltare Regionala, o mica parte (185.682 lei) fiind repartizata din bugetul national si din cel al comunei Farcasa (48.671 lei).
Sursa: Catalin Vischi