Vezi VIDEO
Pierderi financiare insemnate reclama crescatorii de bovine si ovine din Maramures, dupa ce boala limbii albastre a stopat exporturile de animale vii pe piata europeana. Proprietarii de animale spun ca e nevoie de adoptarea unei solutii in cadrul Comisiei Europene pentru ca sectorul zootehnic sa nu ajunga falimentar.
Pe de alta parte, reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA) spun ca se vor face demersuri pentru ridicarea restrictiilor, in momentul in care in mai multe zile consecutiv se vor inregistra temperaturi scazute.
Boala limbii albastre semnalata in mai multe tari europene a blocat exporturile de animale vii. Masura a afectat si Romania, dupa ce inca de anul trecut aici au fost semnalate mai multe focare. Inclusiv in Maramures a fost inregistrat in luna octombrie un caz de bluetongue in satul Slatioara, apartinand de comuna Stramtura.
Crescatorii de bovine si ovine sunt ingrijorati de modul in care au evoluat lucrurile si spun ca deja au inregistrat pierderi mari din cauza ca nu au putut sa exporte animale vii. Doar o reglementare aprobata in cadrul Comisiei Europene ar putea aduce iesirea din acest impas, mai spun reprezentantii crescatorilor de animale.
“Din nefericire, cele mai mari probleme le avem pe vaca si pe oaie pentru ca am avut acest episod cu boala limbii albastre care a blocat comertul si unde pierderile sunt destul de ample. Va fi foarte greu de iesit din acest impas, deoarece trebuie sa se ajunga la schimbarea modului de evaluare si de functionare a acestor lucruri in cadrul Comisiei Europene. Daca ramanem in aceasta lista de tari in care evolueaza boala, ganditi-va ca inca doi ani vom avea probleme de a scoate efectivele din tara si de a aduce sume atat de importante care vin in urma comertului cu animale vii in Romania”, a declarat presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc.
Proprietarii de animale mai atrag atentia ca e nevoie de o rezolvare urgenta a acestei probleme pentru a nu se ajunge la distrugerea acestui sector zootehnic. “Va trebui sa facem toate demersurile, toate tarile unde evolueaza aceasta boala, Romania a avut nesansa ca anul trecut au aparut primele cazuri si e nevoie de a gasi o solutie pentru a debloca acest sector de activitate, altfel riscam sa diminuam foarte mult efectivele si sa distrugem acest sector pe viitor”, a precizat Claudiu Franc.
Oficialii DSVSA Maramures recunosc si ei ca blocarea comertului intracomunitar ii afecteaza pe crescatorii de animale si spun ca in momentul in care mai multe zile consecutiv se vor semnala temperaturi negative se vor incepe demersurile pentru ridicarea restrictiilor.
“In continuare comertul intracomunitar asteapta sa declaram perioada libera de vector care inseamna temperaturi scazute noaptea, trei nopti consecutive cu minus, deci de la 0 spre minus si sapte zile consecutive cu temperaturi sub 10 grade. Din acel moment Romania va putea incepe demersurile pentru repunerea comertului intracomunitar pe rol, pentru ca pagubele economice deriva din aceasta pricina. Este interzis la aceasta data comertul intracomunitar”, a declarat directorul adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop.
Boala limbii albastre nu afecteaza oamenii si nu exista riscul ca afectiunea sa fie contractata sau transmisa prin carne sau lapte. La animale insa boala are o rata de mortalitate care poate ajunge si la 100% din efectiv.
Sursa: Camelia Tocaci
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult