Vezi VIDEO
Doar persoanele care isi pierd cunostinta, au hemoragie interna sau febra care persista mai mult de cinci zile, cele care si-au pierdut auzul si vederea sau au rani cauzate de traume majore vor mai fi internate in unitatile sanitare din Maramures. Noi criterii la internarea in spitale au fost trecute in contractul cadru, care va trebui semnat maine, 1 iunie, de sefii de institutii sanitare. Daca actul va fi aprobat, numai pacientii aflati in situatii limita vor fi spitalizati, restul neavand alta solutie decat sa asalteze cabinetele medicilor de familie sau sa se trateze… acasa.
Potrivit unui proiect menit sa reformeze sistemul sanitar din Romania, internarile in unitatile sanitare se vor face in baza unor criterii extrem de stricte. Medicii nu vor mai putea sa spitalizeze orice bolnav, ci doar pe aceia care se zbat intre viata si moarte.
“Sunt foarte multi cetateni care merg direct la Unitatea de Primiri Urgente solicitand servicii medicale. Internarile se vor face mult mai greu, va trebui sa ai macar cinci zile febra ca sa fii internat sau sa suferi de o afectiune foarte grava, pentru a fi investigat, operat si spitalizat. Asta este situatia in momentul de fata. Noi, medicii de familie, ne vom ocupa de pacienti ca si pana acum si, bineinteles, ca in anumite situatii ii vom trimite spre internare”, a spus medicul de familie Gheorghe Lascu.
In acest moment, la cea mai mare institutie medicala din Maramures, Spitalul Judetean “Dr. Constantin Opris” Baia Mare, numarul internarilor este cu mult peste cel decontat de Casa de Asigurari de Sanatate. Chiar si asa, medicii se plang ca, nu de putine ori, sunt pusi in situatia ingrata de a refuza pacienti care ar necesita internarea.
“Spitalul si medicii care sunt de garda sunt pusi, de multe ori, in situatia dificila de a refuza un pacient care in opinia lor merita spitalizarea, deoarece nu toate segmentele medicale din afara spitalului functioneaza corespunzator, exista si aceasta presiune pe spital si necesitatea de a interna mai multi pacienti”, a declarat Calin Pop, managerul Spitalului Judetean “Dr. Constantin Opris” Baia Mare.
Responsabilii Spitalului Judetean au aratat ca, la acesta ora, suma contractata de la CAS Maramures a fost epuizata, fiind tratati cu 200 de bolnavi mai mult decat era trecut in actul incheiat cu Casa de Sanatate.
“Variatiile astea ne duc la o medie de 2.800-3.000 de internari lunar, asta fiind media Spitalului Judetean. Fata de anii precedenti, respectiv 2008-2009, media este mai scazuta atunci internam 3.500 de pacienti lunar”, a adaugat managerul Spitalului Judetean.
Daca criteriile pentru internari introduse in contractul cadru vor fi acceptate de medici, doar maramuresenii care isi pierd cunostinta, au hemoragii interne, isi pierd auzul sau vederea, au fracturi ale oaselor, paralizii ale picioarelor sau bratelor vor fi spitalizati. Totodata, vor mai fi internate persoanele care sufera de o deshidratare severa, cele care au dureri acute sau tinerii care sufera de diabet sever si trebuie stabilizati.
Sursa: Adina Timis