Vezi VIDEO
Conducatorii auto vor trebui sa recurga la rute ocolitoare in cazul in care se deplaseaza pe drumurile din Maramures pe care se lucreaza la ora actuala. Dupa ce drumul prin pasul Gutai a fost inchis, pe alte doua tronsoane s-au instituit restrictii de circulatie.
Alesii judeteni au aprobat ieri, 26 august, instituirea restrictiilor de circulatie pe doua trasee din Maramures. Astfel, consilierii si-au dat acordul pentru ca pana la data de 31 decembrie sa fie interzisa circulatia pentru vehiculele rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,50 tone pe drumul care face legatura intre Baia Sprie si Cavnic. Exceptie vor face masinile de interventie in caz de situatii de urgenta, transportul de persoane si cel de marfuri de stricta necesitate, dar si utilajele cu care se lucreaza la reabilitare.
In proiectul adoptat se precizeaza ca restrictia se impune, din cauza lucrarilor executate in aceasta perioada pe tronsonul ce leaga Baia Sprie de zona Cavnic-Barsana. „Stadiul in care se afla lucrarile de reabilitare pe traseul de drum judetean concura la aglomerarea traficului, la prelungirea timpilor de asteptare, la blocaje in trafic si la ingreunarea operatiunilor utilajelor de executie a lucrarii si a vehiculelor pentru situatii de urgenta”, se precizeaza in respectiva hotarare.
Ca varianta alternativa de deplasare a fost propus drumul de la Seini, dar si Orasul Nou, din judetul Satu Mare si Baia Sprie – Sighetu Marmatiei, atunci cand acest drum se va redeschide pentru traficul rutier.
Pe de alta parte, alesii maramureseni au aprobat instituirea de restrictii de circulatie pe drumul judetean 109 F, pe tronsonul limita de judet dintre Salaj si Maramures, prin orasul Targu Lapus. Motivatia care a stat la baza acestei masuri a fost legata de faptul ca aici circulatia „se desfasoara cu dificultate din cauza viabilitatii necorespunzatoare a drumului si a efectelor traficului rutier intens greu care a crescut semnificativ in ultimii ani. Starea de degradare a drumului se intensifica alarmant, iar concluziile raportului de expertiza recent intocmit arata durata de exploatare depasita si necesitatea unor lucrari de interventie”, a explicat directorul executiv din cadrul Directiei Tehnice, Vasile Span.
Din cauza costurilor ridicate ale lucrarilor de reabilitare, pentru reparatii e nevoie de sume insemnate, astfel incat s-a aratat ca „este necesara protectia sectorului de drum respectiv prin instituirea de restrictii de circulatie privind masa maxima admisa la 22 de tone”.
Sursa: Camelia Tocaci