Grupul rus Gazprom a redus livrarile de gaze catre Romania cu 30% fata de cantitatea contractata, ministrul Energiei, Andrei Gerea, afirmand insa ca astfel de diminuari au fost inregistrate si in ultimele luni si ca, la acest moment, nu exista motive speciale de ingrijorare.
„Astfel de reduceri se incadreaza in media ultimelor luni, cand au mai fost reduceri cu 20-27%, este chiar «un mod de viata». Nu exista motive de ingrijorare, deoarece sistemul face fata. Vom pregati o pozitie oficiala”, a spus Gerea, precizand ca a iesit din sedinta de guvern pentru a se informa.
El a aratat ca in relatia cu Gazprom exista o prevedere contractuala, in limitele careia furnizorul rus „se poate juca” cu cantitatile livrate, in marja a 30 de procente.
Ministrul a precizat totodata ca exista variante la care autoritatile romane pot apela in caz de necesitate, precum utilizarea mai accentuata a pacurii sau oprirea anumitor instalatii, dar a reluat ideea ca spera sa nu se ajunga intr-o astfel de situatie.
Fostul ministru delegat pentru Energie Razvan Nicolescu declara la mijlocul lunii septembrie ca Romania nu ar avea nicio problema in perioada de iarna chiar daca Gazprom ar opri in totalitate livrarile de gaze si iarna ar fi extrem de dificila.
Romania a inmagazinat pana in luna octombrie cu 1 miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligatiile legale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vizau constituirea unor rezerve de circa 1,8 miliarde de etri cubi de gaze naturale. Capacitatea totala de depozitare a gazelor naturale in Romania este de aproximativ 3 miliarde de metri cubi.
Romania a consumat anul trecut 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Productia interna, asigurata de OMV Petrom si Romgaz, este de aproximativ 11 miliarde metri cubi, iar diferenta este importata din Rusia, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.
Potrivit rezultatelor unui test de stres efectuat de Comisia Europeana si publicat in luna octombrie, necesarul de gaze naturale in Romania ar putea creste cu pana la 42% in cazul in care Rusia decide sa intrerupa livrarile de gaze catre Uniunea Europeana pentru o perioada de sase luni.
Testul analizeaza impactul suspendarii pentru o luna, respectiv sase luni a livrarilor de gaze rusesti in randul a 38 de tari europene, raspunsul guvernelor, precum si potentialele acorduri de cooperare intre statele vecine in cazul unei crize a gazelor naturale. In cazul celui de-al doilea scenariu, perioada analizata a fost septembrie 2014 – februarie 2015.
Sursa: Mediafax