Pensionarii nu mai merg la tratament in lunile iulie si august, deoarece casele judetene de pensii nu acorda bilete de tratament in acea perioada a anului. Insa incetineala cu care se misca autoritatile majoreaza cu inca trei luni aceasta perioada, deoarece pana in 15 martie cel mai devreme nu se va cunoaste numarul biletelor de tratament disponibile si nici statiunile cu care se vor semna contracte.
Incepand din acest an, pensionarii nu vor mai primi bilete de tratament prin casele judetene de pensii in lunile iulie si august. Acestia vor fi obligati sa isi aleaga perioada in care vor sa mearga la tratament cu bilete subventionate avand doar doua variante: fie in intervalul 1 ianuarie – 30 iunie, fie in intervalul 1 septembrie – 31 decembrie. In acest an, insa, pensionarii au pierdut inca trei luni, deoarece pana la 15 martie nu se va sti nici cate bilete sunt disponibile si nici care sunt statiunile cu care se vor incheia contracte.
Potrivit noilor reglementari, numarul biletelor de tratament gratuite nu vor putea depasi 15% din numarul total al biletelor. „Pana in 15 martie se va stabili numarul total de locuri ce pot fi acordate, precum si numarul biletelor gratuite pe care le vom primi. Deocamdata nu se stie nici care vor fi statiunile! Biletele se contracteaza la nivelul Casei Nationale de Pensii, insa lunile ianuarie si februarie sunt, fizic, pierdute”, a recunoscut Lucica Pop, directorul adjunct al Casei Judetene de Pensii (CJP) Maramures.
De asemenea, ar putea fi redusa si perioada unui sejur. „Daca pana acum perioada era de 18 zile, de anul acesta ar putea sa fie intre 12 zile si 18 zile”, a mai precizat Pop. CJP Maramures a inceput sa preia cererile pentru bilete de tratament din 15 ianuarie, solicitarile urmand sa fie preluate pe tot parcursul anului – pana acum au fost inregistrate 3.695 de cereri. Anul trecut, numarul cererilor pentru bilete de tratament in Maramures a fost de 8.890, iar numarul biletelor disponibile a fost de 3.962, dintre care 774 au fost gratuite.
Conform noii legi, pensionarii care vor primi biletele de tratament subventionate sau gratuite vor fi selectati in urma unui punctaj in calculul caruia se tine cont de cuantumul pensiei, gradul de handicap si daca in ultimii doi ani solicitantul a mai obtinut bilet de tratament prin casa de pensii.
Cei care nu se incadreaza in categoria gratuitatilor vor achita jumatate din cuantumul pensiei pe o luna, iar asiguratii care au un salariu sub cel mediu pe economie (1.836 lei) vor achita jumatate din costul sejurului. Asiguratii care au salariul peste cel mediu pe economie suporta integral pretul sejurului.
Pensionarii care doresc sa isi depuna cereri pentru bilete de tratament, trebuie sa se prezinte la sediul CJP Maramures cu o copie a actului de identitiate, cuponul de pensie (sau adeverinta de salarizare, in cazul asiguratilor) si recomandare de la medic si sa completeze o cerere tip pe care o obtin la fata locului.
Sursa: Angela Sabau