Procesul de restructurare administrativa se refera la 226 de agentii, autoritati, administratii, oficiietc. din care 141 au fost desfiintate, comasate sau restructurate prin preluarea in ministere, ramanand 113, inclusiv cele 33 care nu pot fi desfiintate, a anuntat Guvernul. De asemenea, executivul a informat ca din cele 10.554 de posturi bugetate reduse, 1.583 sunt posturi vacante bugetate, iar restul de 8.971 sunt posturi ocupate. Economiile care se realizeaza la bugetul de stat insumeaza 219,35 milioane lei (aproximativ 52 milioane de euro) pentru un an financiar.
Prin comasare se vor reduce si cheltuielile de functionare si cele cu bunuri si servicii. De asemenea, un alt palier al deciziei guvernamentale a vizat includerea veniturilor proprii ale institutiilor finantate exclusiv sau partial din venituri proprii la bugetul de stat. Aceste masuri aduc in plus o economie de peste 100 milioane euro.
Concedierile se vor face conform legislatiei in vigoare, iar procesul de restructurare al agentiilor si autoritatilor, etc. a vizat numai acele institutii care au personalitate juridica distincta si buget propriu si care, pentru a putea fi restructurate, necesita elaborarea de Hotarari de Guvern sau proiecte de lege.
Structurile care nu au personalitate juridica din componenta ministerelor vor fi restructurate prin ordin al ministrului si fiecare ministru este responsabil pentru implementarea acestor masuri.
Masurile luate in sedinta de Guvern de miercuri, 12 august, nu vizeaza societatile comerciale, societatile nationale, companiile nationale si regiile autonome la care statul este actionar unic sau majoritar si care vor fi tratate separat, din cauza regimului juridic si financiar diferit. Ministerul Economiei a propus spre analiza si discutie 30 de societati comerciale care sunt in planul de restructurare al ministerului.
Sursa: Ioana Osan