Restructurarea guvernului a facut un prim pas, in ultima sedinta de anul trecut a executivului, prin transformarea Ministerului Integrarii Europene (MIE) intr-un minister ale dezvoltarii regionale si infiintarea, in locul MIE, a unui Departament al Afacerilor Europene, aflat in subordinea directa a primului-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, dupa cum precizeaya Rompres.
Surse din cadrul Aliantei D.A., au anuntat ca viitorul Minister al Dezvoltarii Regionale ar urma sa revina PD, in fruntea lui urmand sa fie actualul ministru al integrarii, Anca Boagiu, iar la conducerea Departamentului de Afaceri Europene ar urma sa fie numit un reprezentant al liberalilor.
Democratii sustin necesitatea restructurarii guvernului si atrag atentia ca noua structura a Cabinetului Tariceanu va trebui validata de Parlament. Presedintele PD, Emil Boc, a declarat sambata, pentru Rompres, ca transformarea MIE intr-un minister al dezvoltarii regionale si transferarea atributiilor legate de integrare catre un departament al afacerilor europene nu vor putea fi puse in practica daca actualul executiv nu primeste votul parlamentarilor.
Presedintele PD a precizat ca daca noua formula a Cabinetului ar fi respinsa de catre Legislativ, acest lucru nu va insemna implicit caderea lui, adaugand ca un guvern cade atunci cand isi asuma raspunderea, iar parlamentarii dau un vot negativ.
Replica liberala a fost data de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu: ”Ma bucur ca democratii au redescoperit subiectul restructurarii. Subiectul a fost brusc uitat de PD cand a ajuns la scadenta termenul la care democratii ar fi trebuit sa reduca structura ministerelor pe care le conduc. Dupa cum se stie, majoritatea acestor institutii cuprinde fiecare peste o suta de regii, agentii, autoritati si directii.”
Restructurarea depinde si de planurile de descentralizare pe care primul-ministru le-a cerut ministerelor, dar aceste planuri nu i-au parvenit toate pana la sfarsitul anului trecut, dupa cum marturisea chiar premierul.
Potrivit unor surse, ministerul transporturilor este chiar unul din ministerele care nu au transmis aceste planuri. Descentralizarea ministerului transporturilor pare a fi problematica si poate isca aceleasi tensiuni ca in cazul OPSPI. Daca premierul doreste ca ministerele sa renunte la multe din companiile si regiile pe care le coordoneaza, conform acelorasi surse, ministrul Radu Berceanu nu vrea ca ministerul pe care il conduce sa fie privat de coordonarea societatilor de stat din domeniu.
Restructurarea guvernului presupune insa aprobarea Parlamentului, ceea ce face sa fie extrem de dificil de facut. In conditiile in care coalitia de guvernamant a pierdut majoritatea parlamentara, votul pentru restructurarea guvernului s-ar putea transforma intr-un vot pentru mentinerea actualului executiv.
Sursa: Ioana Osan