Ideea redeschiderii minelor din Maramures, vehiculata in stanga si in dreapta atat de sefii companiei, cat si de sindicalisti, incepe sa semene tot mai mult o poveste de adormit copiii. Este pentru a doua oara cand s-a pus pe tapet o data certa la care ortacii ar fi urmat sa fie rechemati la locurile de munca (initial fiind avansat termenul de 1 martie). Cu cateva ceasuri inainte de termen, administratia a dat inapoi si a aratat ca terenul mai trebuie studiat si ca va mai dura ceva vreme pana sa se poata vorbi de repornirea productiei.
Sute de fosti mineri maramureseni vor sa revina in subteran
Sute de maramureseni au luat de buna vestea ca la Remin reincepe activitatea in luna mai si s-au inghesuit sa isi depuna “candidaturile” pentru locurile de munca ”libere”.
Liderii Uniunii Sindicatelor Miniere (USM) Maramures sustin ca numarul solicitarilor de angajare inregistrat la finele lunii aprilie a fost dublu sau chiar triplu in unele cazuri fata de cifra de posturi libere estimata de catre directorii unitatilor miniere.
“Avem in Baia Sprie circa de 500 de dosare, la fel si la Cavnic. La mina Turt sunt in jur 300 de oameni inscrisi, dar sunt foarte multe cereri si la Razoare si Flotatia Centrala”, a declarat presedintele USM Maramures, Gheorghe Pasca.
El a enumerat astfel unitatile prinse in planul de ”resuscitare” a companiei Remin, care sunt prezentate drept ”afaceri viabile” de catre sefii societatii pentru ca, in opinia lor, ar putea sa isi sustina activitatea fara ”electrosocuri” financiare de tip subventie din partea statului.
Ortacii au fost in stand-by de Ziua Muncii
Calculele facute nu par sa se potriveasca prea bine cu realitatea. Compania miniera, care a fost desprinsa pe 1 ianuarie de la tubul de alimentare al bugetului de stat, a tras sa moara.
Pentru greaua suferinta a mineritului maramuresean s-a dat vina pe societatea Electrica Transilvania care, din cauza datoriei imense cumulate de Remin de-a lungul anilor (aproape 600 de miliarde lei vechi), a decis sa sisteze furnizarea de electricitate catre unitatile din subordinea companiei. Din acest motiv s-a spus ca nu s-a putut reporni activitatea pe 1 martie.
Problema a fost rezolvata in a doua jumatate a lunii aprilie, cand s-a semnat o conventie pentru esalonarea restantelor la Electrica si cand s-a anuntat ca odata cu reluarea furnizarii de curent se va reincepe si activitatea in cele cinci subunitati, minele Cavnic, Baia Sprie, Razoare – toate din Marmures, Turt – din judetul Satu Mare, precum si Flotatia Centrala Baia Mare.
Reprezentantii Remin au constientizat peste noapte ca nu doar curentul le lipseste si ca ar avea nevoie si de altele, probabil si de mai multa organizare. “Nu va fi nicio deschidere in luna mai! Este inca foarte mult de lucru”, a aratat Vasile Pintea, directorul companiei baimarene.
Oficial nu exista locuri de munca vacante la Remin
Ca repornirea activitatii in mineritul maramuresean e inca departe o demonstreaza si faptul ca sefii de la Remin nu au solicitat sprijin pentru angajari Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca prin intermediul careia sunt obligati sa actioneze.
Directorul acestei institutii, Alexandru Bondrea, a precizat ca, oficial, la Remin nu exista niciun loc de munca vacant. “S-au facut incadrari in baza celebrei Ordonante 116 din 2006. Sunt aproape 800 de oameni care ar trebui sa lucreze la ecologizari si la securizarea minelor.”
Actul normativ, pentru a carui aprobare sindicalistii au facut mari presiuni, inlocuieste Ordonanta 8 privind disponibilizarile colective si ofera veniturile lunare de completare (salariile compensatorii) celor care se reincadreaza in munca dupa concedierile colective. Prin urmare, disponibilizatii de ieri au ajuns rapid in angajatii de azi.
Directorul Remin asteapta planuri de afaceri de la subordonati
La randul sau, Vasile Pintea a aratat ca numarul exact al posturilor necesare nu a fost batut in cuie. “Miercuri, pe 2 mai, vom avea o sedinta cu directorii. Fiecare trebuie sa prezinte propria strategie – de la costuri, la cifra de salariati”, a precizat acesta.
Seful de la Remin s-a aratat convins de faptul ca o parte dintre subunitatile miniere isi va relua activitatea, dar nu a mai vrut sa se pronunte asupra unei date concrete la care acest plan va deveni, in sfarsit, realitate.
Sindicalistii isi privesc viitorul plini de optimism
Liderii USM Maramures sunt, culmea, mult mai optimisti decat sefii companiei. Presedintele Gheorghe Pasca a explicat ca deschiderea minelor a fost amanata pentru ca se doreste sa nu se faca un lucru de mantuiala.
“Avem nevoie de o strategie foarte bine la punct ca sa nu o dam in bara. Exista un proces tehnologic care trebuie urmat pentru ca a trecut deja ceva vreme de cand nu s-a mai lucrat in aceste mine si nu poti merge direct in abataje.”
Pasca a aratat insa ca in circa o luna (maxim doua) se vor finaliza lucrarile de pregatire a frontului de lucru si ca dupa aceea va incepe efectiv productia. “Vom depozita sterilul pe iazul de la Bozanta. E nevoie de 800 de mii de tone acolo pentru stabilizarea lui.”
Sindicalistii recunosc, totusi, ca misiunea propusa e extrem de dificila. “Nu mai avem subventii sau sprijin din partea statului. Practic Remin functioneaza ca o societate privata si trebuie sa isi calculeze foarte bine pasii”, a aratat primvicepresedintele USM Maramures, Stefan Petriceanu.
Prefectul crede ca planurile Remin sunt o aventura
Intai de toate Remin trebuie sa isi lamureasca situatia financiara, pentru ca fara bani nu va putea sa faca nimic. Sindicalistii au precizat ca statul le este dator cu 549 de miliarde de lei vechi, suma care reprezinta subventii pentru marfa livrata de companie in anul care a trecut. Toata lumea de la Remin mizeaza pe aceasta suma pentru repornirea activitatii.
Autoritatile maramuresene privesc cu neincredere proiectul companiei Remin de repornire a activitatii. Ele mizeaza mai mult pe ideea de a transforma minele din Maramures in muzee, plan care in opinia ortacilor este insa unul aberant.
“Turismul minier e o chestie fara cap si fara coada. Ciorbea a vrut sa ii faca pe mineri culegatori de mure si de pitoi. Acuma astia vor sa ii faca muzeografi! Minele nu pot fi transformate asa usor in muzee pe cum cred ei. Mai bine ne-ar ajuta sa repornim activitatea Remin”, s-a aratat revoltat Pasca.
Prefectul de Maramures a catalogat, elegant, planurile Remin drept o “aventura” si le-a urat ortacilor succes. “Sa dea D-zeu sa fie bine, dar eu le-a zis ca nu vreau sa avem peste trei luni probleme. Sa nu existe greve sau sa ceara plati compensatorii”, a spus Gyongyike Bondi.
Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean Maramures, Marinel Kovacs, nu crede ca ”aceste unitati isi pot sustine activitatea fara subventii de la stat”, ceea ce demonstreaza ca minerii sunt singurii care mai vad luminita de capatul tunelului.
Sursa: Larisa Tivadar