Pe vremea cand Viagra nu s-a inventat, potenta sexuala era stimulata prin alte metode. Afrodisiacele erau obisnuite in antichitate, iar ele erau la indemana oricui – direct in natura. ”Retetele placerii” s-au transmis pana in ziua de azi, doar ca putina lume mai sta sa le guste. Oamenii moderni prefera sa faca totul pe fuga. Preludiul aproape ca a ajuns un cuvant care nu se mai pomeneste intre parteneri, iar dragostea se rezuma doar la actul fizic. Cuplurile sunt sfatuite sa isi inceapa jocurile sexuale chiar in bucatarie, stiut fiind ca mirosul unei plante ori a unui anumit fel de mancare poate creste pofta, poate dezinhiba ori spori placerea.
Afrodisiacele sunt pretutindeni. In banalele oua, in cartofi ori in hrean si binecunoscuta telina, in stridii, dar si in ciocolata, banane, miere sau capsuni. De altfel, probabil nu degeaba spuneau batranii ca dragostea trece prin stomac. Pentru un sex intens de neuitat, unii specialisti recomanda bucataria, pentru ca arta culinara cuprinde nenumarate retete afrodisiace.
Ciuperci umplute
Ingrediente: 20 de ciuperci, 1 lingura unt, o ceapa tocata, 2 ardei iuti tocati marunt, 1/2 cana pesmet, 2 linguri branza parmezan, condimente
Preparare: Curatati bine ciupercile, indepartati coditele si tocati-le marunt. Intr-o tigaie, incalziti untul si adaugati coditele ciupercilor, ceapa si ardeiul iute. Dupa ce s-au patruns adaugati pesmetul, parmezanul si condimentele. Cu aceasta compozitie umpleti palariile ciupercilor si apoi le tineti la cuptor timp de 20-25 de minute. Reteta este un aperitiv de exceptie pentru o cina "ca la carte". Si nu uitati, ardeiul iute are rolul lui bine definit…
Scoici in vin alb
Cumparati un kg de scoici, spalati-le bine si puneti-le la fiert in apa clocotita cu putina sare.
Dupa 10 minute, scurgeti-le de apa, asezati-le intr-un alt vas, adaugati 2 morcovi taiati marunt, o jumatate de telina taiata cuburi mici, putina apa si lasiti-le la inabusit 5-7 minute. In acelasi vas adaugati 3 cepe taiate marunt, 500 ml de vin alb, cate o jumatate de lingurita de sare si piper si doua foi de dafin.
Le dati in clocot, apoi serviti-le fierbinti. Aveti grija sa nu-l ardeti! Un singur lucru ar mai fi de adaugat: pe vremuri doar curtezanele detineau secretul prepararii scoicilor si efectul afrodisiac al acestora.
Pui cu vanilie
Compozitie: un baton de vanilie taiat pe lung, o lingurita de stafide, 30 ml lichior (sherry sau de fructe), doua bucati de piept de pui fara os, injumatatite, 25 g unt, o ceapa mare, taiata in felii subtiri, 1 sau 2 lingurite de faina, 240 ml supa de pui
Preparare: Pune batoanul de vanilie si stafidele in doua boluri mici separate si toarna peste fiecare cate o cantitate egala din lichior. Lasa-le la macerat pentru 30 minute. In acest timp incinge untul intr-o tigaie, adauga puiul si rumeneste-l pentru circa 5 minute pe fiecare parte, apoi scoate-l din tigaie si lasa-l deoparte. In aceeasi tigaie adauga ceapa taiata felii subtiri si rumeneste-o pana devine transparenta. Adauga faina peste ceapa si amesteca pana ce capata o nuanta aurie. Adauga peste acest amestec zeama de pui si amesteca pana obtii un sos uniform. Da focul mai incet, adauga bucatile de pui, batoanele de vanilie si stafidele in lichior si mai lasa-le la foc mic timp de 15 minute.
Smochine gatite in gorgonzola si vin bine condimentat
Ingrediente: 6 smochine proaspete, 1 lingurita si jumatate de ulei de masline, jumatate de cana de branza gorgonzola, 80 gr (1/3 dintr-o cana) miere.
Preparare: Spalati bine smochinele si elimina-le coditele. Cufundati fiecare smochina in uleiul de masline, apoi faceti-le o taietura destul de adanca, cu o lungime de circa 1 cm in partea de sus a fructului, apoi inca una perpendicular pe prima, astfel incat sa obtineti un X. Umpleti fiecare smochina cu cate o lingurita de gorgonzola si apoi puneti-le in cuptorul incins pentru 10 minute, pana se rumenesc. Timpul de preparare este 10 minute.
Asterne pe farfurii un strat de miere peste care vor domni ispititoare smochinele, si orneaza-le cu frunze de rozmarin si gorgonzola. Serveste-le imediat insotite de un pahar de vin condimentat.
Combinat cu cuisoare, scortisoara, ghimbir, vanilie si zahar, vinul devine un puternic afrodisac.
Somon cu sos de praz
Ingrediente: 4 file-uri de somon, 2 linguri ulei de masline, 2 bucati de praz, 2 linguri de unt, 2 linguri crema de branza, 1/2 cana lapte, 3 linguri vin alb sec, patrunjel tocat, 2 catei de usturoi, 1 lingurita rasa piper
Preparare: ungeti somonul cu ulei si prajiti-i-l intr-o tgaie. Intre timp, caliti prazul in unt si adaugati spre final restul ingredientelor. Puneti compozitia pe somon si serviti fierbinte.
Paste cu creveti
Ingrediente: un pachet spaghetti, 1 cana creveti curatati, 2 rosii taiate, 2 linguri crema de branza, o cana spanac
Preparare: Fierbeti pastele in apa cu sare. Alaturi, incalziti o tigaie mare. Prajiti crevetele, alaturi de rosii si crema de branza. Gatiti pana cand crevete s-a patruns, iar branza a devenit cremoasa. Pe un platou, puneti pastele, presarati frunze de spanac, iar in mijloc adaugati compozitia de crevete.
Cocktail de piersici
Se amesteca o parte de suc de piersici proaspete cu trei parti de sampanie sau vin alb putin acidulat.
Asezati doua jumatati de piersici (cat mai colorate) pe fundul unui pahar cu gura mare si acoperiti-le cu licoarea magica. La final puneti un pai in pahar.
Cocktail clasic cu sampanie
Ingrediente: un cub de zahar care se inmoaie in bitter, ca sa capete un gust amarui. Asezati zaharul in cupa, toarnati sampanie peste si garniti cupa cu o felie de lamaie.
Sos condimentat de ciocolata neagra
Ingrediente: 250 ml lapte de soia, 6 bucati de ciocolata neagra taiata marunt, o jumatate de lingurita de scortisoara, un varf de cutit de boia rosie si un varf de cutit de sare
Preparare: Se amesteca toate ingredientele intr-o cratita nu prea mare pe care o puneti la foc mediu spre mic pana se topeste ciocolata si amestecul devine uniform
Mod de servire: Folositi corpul iubitului in loc de farfurie. Atentie la temperatura!
Nuci cu glazura de caramel
Ingrediente: 50 gr. de migdale pisate, 100 gr. zahar, 1-2 lingurite de esenta de portocale, 30 de jumatati de nuca
Preparare: Amesteca migdalele pisate cu 50 de grame de zahar si cu esenta de portocale, incat sa obtii o pasta. Pune pasta intre doua jumatati de nuca si preseaza. Intr-o cratita, separat, amesteca la foc mic zaharul ramas cu putina apa pana cand se caramelizeaza. Rastoarna apoi jumatatile de nuci umplute pentru a le glazura.
Sursa: eMM.ro