Va propun pentru urmatoarea perioada cateva retete cu dovleac nu doar pentru ca aceasta leguma este vedeta sezonului actual, ci mai ales pentru proprietatile sale deosebite si efectele benefice asupra organismului. Dovleacul contine enorm de multe fibre, minerale, vitamine, este foarte satios si are putine calorii. Intai aflati modul de preparare al unei gustoase creme de zahar ars cu dovleac, iar apoi cum se gateste o placinta cu dovleac si caramel. Pentru prima reteta aveti nevoie de zahar, lapte, branza si piure de dovleac, dar si de cateva mirodenii care „miros a iarna” – scortisoara, vanilie, ghimbir si cuisoare.
Ingrediente:
o cana de zahar
¼ cana cu apa
350 gr. de lapte praf semidegresat
400 gr. lapte condensate indulcit
250 gr. crema de branza dulce
un borcan piure de dovleac
5 oua
¼ cana de zahar
2 lingurite de faina alba
½ lingurita scortisoara
½ lingurita ghimbir
½ lingurita cuisoare
2 pliculete zahar vanilat sau un baton de vanilie
apa clocotita
Mod de preparare:
Siropul de caramel se prepara din ¼ cana cu apa si o cana de zahar. Dureaza aproximativ 15 minute pana cand siropul se caramelizeaza. In primele 2 -3 minute se amesteca permanent pana cand se topeste zaharul, dar la o temperatura mai mica. Treptat, crestem temperatura si apoi nu mai amestecam pana cand siropul se inchide la culoare.
Crema se realizeaza din laptele praf semidegresat, laptele condensat indulcit, crema de branza dulce, piureul de dovleac, ouale, faina si condimentele (scortisoara, ghimbir, cuisoare, zahar vanilat sau baton de vanilie). Toate aceste ingrediente se amesteca in blender pana cand continutul devine cremos si omogen.
In cratita in care am preparat siropul de caramel, intins si pe peretii vasului, turnam si compozitia cremei apoi introducem in cuptorul preincalzit la 220°C pe bain marine. Se coace pentru aproximativ 50-60 de minute.
Nu ratati urmatoarea reteta: placinta cu dovleac si caramel
Sursa: Laura Maxim