Va prezentam retete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizand, de fiecare data, sursa. De dara aceasta va propunem ”Piftie de porc”, ”Caltabosii” si ”Soriciu fript” retetele fiind publicate in ”Carte de bucatarie – 1501 feluri de mancari” (1935), cu o prefata de Constantin Bacalbasa.
Piftie de porc
Luati de la 4 la 6 picioare de porc, 2 urechi, 2 codite, le spalati, le curatati. Apoi sunt puse in apa pe foc si cand au dat in clocot aruncati apa. Apoi le mai spalati odata cu apa rece, le puneti iarasi in apa ca sa fiarba, cu o capatana de usturoi, o ceapa, cateva boabe de piper. La 3 kg picioare se pun 6 litri apa.
Sa fiarba foarte incet, pana se vor lua carnurile de pe oase. Trageti oala de pe foc, lasati sa se raceasca putin. Luati usturoiu, il pisati, strecurati zeama, puneti usturoiul in ea si strecurati din nou printr’o strecuratoare deasa ca sa iasa limpede. Carnea o asezati in farfurii, turnati zeama deasupra si lasati sa se raceasca. Sa nu acoperiti pana nu s-a inchegat.
Caltabosii
Ia 500 gr. carne slaba de porc de tocatura si 100 gr. slanina, 30 gr. orez, sare, piper, ceapa rasa, enibahar, coconari. Toci carnea si slanina, moi cu 100 gr. zeama de carne, amesteci iarasi, pui si celelalte elemente; amesteci din nou.
Iei mate de grosimea consacrata, le cureti si le speli bine, le lasi sa se usuce, apoi introdu tocatura umpli pana la 15 centrimetri, legi deschizaturile si pui sa fiarba pana ce carnatul are umflatura caracteristica. Se mananca cald.
Soriciu fript
Iei o bucata de soriciu, mai ales de purcel, si o pui intr’o cratita peste apa fierbinte. Cand soricul s-a muiat, il crestezi in lung si in lat, si-l pui sa se friga, stropindu-l mereu in grasimea ce se topeste peste el. Aceasta friptura se da la masa cu varza rosie, sau acra, cu cartofi sau alte zarzavaturi.
foto arhiva
Sursa: Agerpres