Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat vineri arestarea preventiva a sefei DIICOT, Alina Bica, cercetata penal de DNA pentru abuz in serviciu.
„In sedinta din data de 21 noiembrie 2014, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat arestarea preventiva a doamnei Bica Alina Mihaela, procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Hotararea Sectiei pentru procurori a CSM a fost luata in baza art. 42 alin. 2 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 95 alin.1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare. Solicitarea a fost prezentata Sectiei pentru procurori a Consiliului de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie — Directia Nationala Anticoruptie — Sectia de Combatere a Coruptiei”, se arata intr-un comunicat al CSM remis vineri AGERPRES.
Sectia pentru procurori a CSM a revenit astfel asupra deciziei luate joi, cand a avizat retinerea pentru 24 de ore si doar arestarea la domiciliu a sefei DIICOT.
In consecinta, Alina Bica va fi prezentata judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
De asemenea, in instanta vor fi duse cu propunere de arestare preventiva si alte persoane retinute joi de DNA, respectiv Emil Nutiu, expert evaluator; Lacrimioara Alexandru si Dragos Bogdan, membri ai aceleiasi comisii din cadrul ANRP.
In acelasi dosar, mai sunt cercetati penal deputatul UDMR Marko Attila, pentru abuz in serviciu, si omul de afaceri Stelian Gheorghe, in cazul celui din urma fiind impusa masura controlului judiciar.
Alina Bica a fost retinuta joi seara de procurorii DIICOT, fiind acuzata de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
DNA sustine ca, prin indeplinirea in mod necorespunzator a atributiilor de serviciu de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost produs statului roman un prejudiciu in valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentand supraevaluarea, concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.
Procurorii anticoruptie s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de coruptie, in legatura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, in suprafata de 13,0535 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, sector 2.
„Concret, la 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, din care faceau parte suspecta Alina Bica si inculpatii Lacrimioara Alexandru si Dragos Bogdan, a aprobat raportul de evaluare, intocmit de un expert evaluator, corespunzator dosarului nr. 22714/FFCC, cu incalcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente. Astfel, membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat ca expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reala) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemanator situat intr-o zona centrala a Capitalei)”, sustine sursa citata.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres