Instanta suprema a decis, miercuri, arestarea preventiva pentru 30 de zile a Elenei Udrea, in dosarul „Gala Bute”, aceasta urmand sa fie incarcerata in Arestul central al Politiei Capitalei.
UPDATE 09:55 – Elena Udrea a plecat de la ICCJ, unde a facut declaratii, cu ochii in lacrimi, despre situatia sa, si a spus ca va astepta acasa decizia instantei privind arestarea preventiva ceruta de procurorii DNA in dosarul Gala Bute”, precizand ca stia ca Dorin Cocos a finantat campaniile PDL.
Deputatul PMP Elena Udrea a aratat, la iesirea din sediul instantei supreme, ca niciodata nu ar face declaratii mincionoase, asa cum au facut altii in cazul ei.
Intrebata daca ar face denunt impotriva fostului sau sot Dorin Cocos sau a lui Traian Basescu, Elena Udrea a aratat ca nu exista elementele pentru care ea sa faca vreund denunt fata de acestia, precizand ca pentru un denunt trebuie sa existe si alte probe.
„Nu as avea ce situatie sa prezint despre domnul presedinte. Niciodata nu as declara ceva mincinos, nu este nimic din ceea ce stiu eu despre Traian Basescu care ar putea fi subiect de denunt sau de acuzatie”, a spus Udrea.
Intrebata in legatura cu modul in care a fost finantata campania din 2009, Udrea a aratat ca presa se face ca nu stie despre modul in care sunt finantate campaniile in general si ca poate sa ii intrebe foarte bine si pe „domnul Iohannis, domnul Ponta” despre cum se face acest lucru.
„Nu este un secret, asa se finanteaza campaniile electorale, de ce va faceti toti ca nu stiti. Toata clasa politica, toata presa si toata lumea se preface ca nu stie cum se finanteaza campaniile. Intrebati-i pe domnul Iohannis, pe domnul Ponta, ei cum si-au finantat campaniile. La fel”, a mai spus Udrea.
Intrebata despre contractele incheiate cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea a declarat: „Stiam ca Dorin Cocos finanta campaniile PDL, asta stiam, dar nu stiam exact ce si cu ce suma”.
Intrebata daca Blaga stia ca Dorin Cocos finanteaza PDL, Udrea a spus ca trebuie intrebat Vasile Blaga despre acest lucru.
Judecatorul de drepturi si libertati de la instanta suprema a judecat cererea DNA de arestare preventiva a Elenei Udrea in dosarul „Gala Bute” si urmeaza sa dea o decizie.
Elena Udrea a plecat de la instanta suprema, ea urmand sa mearga la locuinta sa, unde este arestata, in dosarul „Microsoft”.
Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a fost audiata la DNA, marti, iar dupa ce i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, in dosarul „Gala Bute”, procurorii au cerut instantei supreme arestarea ei preventiva.
Udrea nu a facut foarte multe declaratii la intrarea in sediul instantei supreme, spunandu-le jurnalistilor: ”Nu o sa va spun dumneavoastra inainte de a spune instantei ce am de spus”.
Intrebata daca isi imagina ca va ajunge sa aiba astfel de zile, Udrea a spus ca „atunci cand intri in politica te gandesti ca vei ajunge orice zile”.
„Sunt deja arestata”, le-a mai spus ea jurnalistilor, care au intrebat-o daca ii este teama ca va fi din nou arestata preventiv.
Intrebata, de asemenea, daca este importanta pentru ea sustinerea fostului presedinte Traian Basescu, Elena Udrea a raspuns: „Conteaza mult ca ma sustin foarte multi oameni si conteaza ca ma sustine si fostul presedinte”.
Ea a mai afirmat ca sunt lucruri pe care vrea sa le spuna doar judecatorilor, nu si procurorilor.
La randul sau, avocatul Marius Striblea a spus ca sunt sase capete de acuzare impotriva fostului ministru.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au trimis, marti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie propunerea de arestare preventiva a Elenei Udrea, dupa ce fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului a fost audiata la DNA timp de aproximativ cinci ore si i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, in dosarul „Gala Bute”.
Avocatul Marius Striblea declara, marti, la iesirea de la DNA, ca Elena Udrea a dat o declaratie amanuntita, referitoare la noile acuzatii care i se aduc in dosarul „Gala Bute”, iar procurorii au pus in miscare actiunea penala pe numele acesteia.
La randul sau, Elena Udrea spunea, la finalul audierilor de la Directia Nationala Anticoruptie, ca „toti cei care sunt prinsi ca au luat spaga, este suficient ca au dat-o mai departe si sunt bine mersi”, singurul care a ramas in arest fiind Rudel Obreja.
Intrebata daca va face si ea denunturi, Elena Udrea a spus ca nu va face acest lucru. Udrea a precizat insa ca isi mentine acuzatiile fata de seful interimar al SRI, Florian Coldea, spunand: „Fata de dansul voi face denunturi pana le va lua cineva in serios”.
Camera Deputatilor a avizat, luni, ultimele cereri ale procurorilor de urmarire penala si arestare preventiva a deputatului PMP.
Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a stat in Arestul Politiei Capitalei din seara zilei de 10 februarie, cand a fost retinuta de procurorii DNA, in ziua urmatoare ea fiind arestata prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul „Microsoft”. In 17 februarie, Elena Udrea a fost scoasa din arest si plasata in arest la domiciliu, in urma deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a judecat contestatia deputatului PMP.
Potrivit deciziei, Udrea nu are voie sa vorbeasca cu Dorin Cocos, Dinu Pescariu si cu Ana Maria Topoliceanu sau membri ai familiilor acestora, in mod direct sau indirect, si nici sa divulge sau sa redea in presa sau pe retelele sociale informatii din cauza penala.
Camera Deputatilor a avizat, in 9 februarie, urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a Elenei Udrea atat in dosarul „Microsoft”, cat si in dosarul Gala Bute.
In dosarul Gala Bute, Camera Deputatilor a incuviintat, in 9 februarie, urmarirea penala si arestarea preventiva a Elenei Udrea pentru abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si luare de mita.
Ulterior, DNA a apreciat ca, in aceasta cauza, au aparut noi elemente si au cerut noi avize de urmarire penala si arestare preventiva, care au fost aprobate luni de Camera Deputatilor.
Potrivit DNA, una dintre faptele de luare de mita are legatura cu finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic si UAT Borsec.
Procurorii sustin ca, in 2010, Elena Udrea ar fi primit, indirect, pentru sine si pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentantii SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finantarea la timp a contractelor de lucrari incheiate de aceasta societate cu mai multe unitati administrativ-teritoriale in cadrul programului „Schi pentru Romania”.
O a doua fapta de luare de mita ar avea legatura, potrivit procurorilor, cu platile efectuate de Compania Nationala de Investitii (CNI) catre SC Consmin SA.
Procurorii sustin ca, in perioada 2010 – 2011, Elena Udrea, impreuna cu Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Nationale de Investitii la data faptelor si suspecta in aceasta cauza, ar fi primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul SC Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu CNI.
O a treia fapta de luare de mita vizeaza finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company si SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni si UAT Petrosani.
Procurorii sustin ca, in 2011, Elena Udrea ar fi cerut si primit de la inculpatul Adrian Gardean, pentru sine si pentru altul, foloase materiale in valoare de 10 la suta din platile efectuate de MDRT pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.
In dosarul „Gala Bute” sunt arestati preventiv fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja si primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmerita. Fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu si fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetati in arest la domiciliu.
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este inculpat si el in acest dosar, pentru ca ar fi determinat reprezentantii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, sa sponsorizeze ilegal, cu suma totala de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de catre firma lui Rudel Obreja. Senatorul PSD Ion Ariton este sub control judiciar pana in aprilie, acesta fiind obligat sa nu paraseasca tara si sa se prezinte la Politia Sibiu in zilele stabilite prin programul de supraveghere.
In acelasi dosar este arestat preventiv, din 8 februarie, si Tudor Breazu, administratorul mosiei de la Nana a Elenei Udrea.
De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obtinut de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii, este urmarita penal pentru luare de mita, in dosarul Gala Bute.
Sursa: Mediafax