Actionarul principal al proiectului “Atrium Center Baia Mare”, fondul de investitii britanic Carpathian, vrea sa vanda terenul pe care urma sa construiasca mall-ul din municipiu. Intentia de retragere din proiect prin vanzarea terenului din zona Piritei, cumparat in octombrie 2007, este inclusa intr-un raport al companiei. Data valorificarii terenului nu a fost stabilita, raportul precizand doar ca aceasta se va face “la momentul oportun”.
Fondul de investitii britanic Carpathian, care detine 75% din proiectul Atrium Center Baia Mare – restul procentelor apartinand managerului dezvoltatorului, Michael Israeli -, vrea sa se retraga din afacere si sa vanda terenul din zona Piritei.
Grupul britanic de investitii si servicii financiare Dawnay Day Carpathian a achizitionat terenul din Baia Mare in toamna anului 2007. La vremea aceea, terenul a fost evaluat la 6,5 milioane euro, iar dezvoltatorul britanic a anuntat ca va construi un complex multi-functional de tip mall, estimat la 68 milioane de euro.
Acum, in urma devalorizarii cauzate de criza economica, doua terenuri pe care Carpathian si-a propus sa le vanda, cel de pe Pirita din Baia Mare si cel din Satu Mare, sunt estimate impreuna la 4 milioane euro. Daca valorificarea terenului din Baia Mare va fi grabita, britanicii vor inregistra o pierdere aproximata la 4 milioane euro.
In raportul companiei britanice, citat de Mediafax, se precizeaza: “Terenurile din Baia Mare si Satu Mare trebuie vandute la momentul oportun. Trebuie sa revedem planurile celor doua terenuri pentru a stabili cum se va face valorificarea acestora. Acest lucru ar insemna fie vanzarea, fie un parteneriat cu un dezvoltator sau cu o firma de constructii. Intentia companiei este sa vanda aceste terenuri decat sa mai investeasca in ele”.
Pe terenul din Baia Mare, Carpathians viza pana in septembrie 2010 constructia a peste 50.000 de metri patrati de spatii de retail, respectiv o galerie comerciala cu hipermarket, un magazin de mobila, unul de electronice si electrocasnice si o unitate de bricolaj, precum si 1.800 locuri de parcare. Din cauza crizei economice, proiectul nu a demarat.
Recent, actionarul minoritar, Michael Israeli a anuntat ca este in cautare de parteneri care sa cumpere actiunile majoritare si ca afacerea a fost reconfigurata. Pentru a nu construi ceva similar cu Gold Plaza, proiectul s-a transformat in ceva complementar, respectiv un parc de retail.
Sursa: Catalin Vischi