Romania nu va mai avea incepand de astazi, 1 iulie 2009, militari in cadrul fortei multinationale din Irak, proces de retragere in cadrul caruia fortele irakiene preiau in totalitate controlul asupra oraselor si aglomerarilor urbane, la mai bine de sase ani de la desfasurarea trupelor internationale in zona.
Din cei 520 miliari desfasurati in Irak, doar 20 vor mai ramane in aceasta tara, dar ei nu vor mai face parte din structura fortei multinationale, ci vor participa la instruirea armatei irakiene, in cadrul fortelor NATO de instruire.
La finalul sedintei CSAT de marti, 30 iunie, presedintele Traian Basescu a anuntat ca incepand cu 2010 va avea loc o reducere a participarii romanesti in teatrele de operatiuni, de la 2.067 in prezent la un numar de 1.667 de miliatari. El a anuntat, totodata, o crestere a efectivele aflate in tara, dislocabile in teatre de operatiuni in situatii de urgenta.
„Practic discutam de o crestere de la 600 de militari, la 1.411, daca avem in vedere si alte categorii de militari, care raman in teritoriul national, dar la dispozitie, pentru situatii de urgenta, situatii de criza in zone in care NATO sau UE sau ONU ar fi interesate. Romania isi indeplineste astfel programul la care s-a angajat de a avea in teritoriu o forta rapid dizlocabila in situatii de urgenta, la solicitarea ONU, NATO sau a UE”, a declarat presedintele Basescu.
In ceea ce priveste Afganistanul, fata de fortele dizlocate in momentul de fata, in operatiunile conduse de NATO, Romania isi va spori cu 108 numarul de militari, in anul 2010, in asa fel incat batalionul din regiunea Zabul sa isi poata indeplini toate categoriile de misiuni. „Dupa cum stiti, este zona de frontiera cu Pakistanul si consolidarea fortelor noastre in regiunea Zabul era necesara, in asa fel incat militarii sa aiba toate mijloacele pentru a-si indeplini misiunea”, a precizat seful statului.
Sursa: Agerpres