Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii (ANRP), Anca Opre, a inmanat sambata, 30 mai, actul de retrocedare pentru Palatul Culturii din Sighetu Marmatiei catre episcopul ortodox al Maramuresului si Satmarului, Iustinian Chira, aratand ca a dorit sa repare o nedreptate care s-a comis in urma cu 60 de ani, cand cladirea a fost preluata abuziv de autoritatile comuniste de la acea vreme.
”Acest act reprezinta un gest firesc, de reintoarcere in favoarea fostilor proprietari a acestui imobil cu o valoare simbolica deosebita atat pentru comunitatea locala, cat si pentru Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului”, a spus Anca Opre, aratand ca regimul comunist a mers cu abuzurile privind propretatea pana la a nesocoti deptul de proprietate dobandit de episcopie in mod legal, printr-o donatie datand din 1938.
Autoritatile comuniste au preluat acest imobil in anul 1949, in baza unui decret nepublicat in Monitorul Oficial, prin revocarea donatiei facute de o familie de grofi din Sighetu Maramtiei catre episcopie si care a privit Palatul Culturii. Anca Opre a aratat ca nu au existat motive intemeiate sau o clauza care sa permita revocarea donatiei, astfel incat era firesc ca retrocedarea sa fi avut loc imediat ce episcopia a facut demersuri de dobandire a imobilului, in urma cu mai multi ani.
Presedintele ANRP a mai aratat ca, in prezent, Comisia speciala de retrocedare are in lucru o serie de alte imobile, printre care a mentionat Liceul ”Andrei Saguna” din Brasov si despre care a spus ca vrea sa il restituie Bisericii Ortodoxe Romane intr-un timp cat mai scurt.
Din datele ANRP rezulta ca la nivelul judetului Maramures cultele religioase au depus un numar de 1.062 de cereri de retrocedare care au ca obiect imobile, cele mai multe (786) fiind ale Bisericii Greco-Catolice, urmate de cele ale cultului mozaic (216) si ale Bisericii Romano–Catolice (20). Numai in Baia Mare sunt revendicate de catre reprezentantii cultelor religioase 46 de imobile, dintre care 32 de greco-catolici.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean