Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului va dobandi sambata, 30 mai, actul de retrocedare a Palatului Culturii din Sighetu Marmatiei, fost Palat Episcopal, care va fi inmanat capilor bisericii personal de catre presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Anca Oprea. Secretarul de stat efectueaza sambata o vizita de lucru in Maramures, prilej cu care va indeplini si demersurile legate de retrocedarea cladirii.
Palatul Culturii figureza pe lista monumentelor istorice ale Ministerului Culturii si Cultelor. Lucrarile la constructia Palatului Cultural au inceput in toamna anului 1912 pe baza proiectului arhitectului Sándy Gyula (1868-1953), iar cladirea a fost inaugurata la 1 decembrie 1913. In acesta se desfasoara diverse activitati culturale, aici fiind sediul Scolii Populare de Arta, al Casei de Cultura si al Bibliotecii Municipale.
Cladirea, inspirata din cetatile medievale, este construita in stil secesionist-romantic, pe trei niveluri, cu doua aripi de cladire dispuse in jurul unui corp central, prevazut cu patru turnuri si acoperisuri conice. Palatul Episcopal este o cladire emblematica pentru Sighetu Marmatiei, care in prezent se afla in administrarea municipalitatii. Cadirea a fost donata Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului la infiintarea acesteia in anul 1938, iar apoi a trecut in posesia administratiei, in anul 1948, la schimbarea regimului.
Viceprimarul muncipiului Sighetu Marmatiei, Ovidiu Nemes, a declarat ca nu a fost informat despre acest demers legat de retrocedare. El a aratat ca administratia are in derulare un proiect de reabilitare a cladirii in valoare de 3 milioane de euro. ”Este un proiect aflat deja in derulare, iar noi am cheltuit deja o parte din fonduri. In plus, exista o finantare transfrontaliera privitoare la proiectarea lucrarilor de reabilitare in suma de 30.000 de euro, care ar putea fi afectate”, a declarat viceprimarul din Sighetu Marmatiei.
Ovidiu Nemes a spus ca spera sa se gaseasca intelegere la Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului. ”Sper sa gasim intelegere, pentru ca proiectul de reabilitare este necesar, cladirea fiind construita in anul 1912. Poate chiar vom putea sa initiem discutii cu reprezentantii episcopiei pentru cumpararea de catre municipalitate a Palatului Culturii”, a mai spus Ovidiu Nemes.
Sursa: Meda Muntean