Scandalul legat de nepunerea in posesie a Asociatiei Composesorale Borsa este departe de a se fi incheiat. De ani de zile, reprezentantii asociatiei solicita sa li se retrocedeze 17.000 de hectare, insa desi spun ca au sentinte definitive si irevocabile, reclama ca dreptatea nu este de partea lor. Oamenii il acuza pe primarul orasului Borsa, Remus Stetco, ca nu vrea sa puna in aplicare sentinta pentru ca, impreuna cu varul sau, face parte din Composesoratul Cisla, aflat in ”concurenta” cu al lor. Cei de la Asociatia Composesorala Borsa spera acum ca organismele internationale sa le dea dreptate, asteptand un raspuns de la Curtea Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.
De ani de zile reprezentantii Asociatiei Composesorale Borsa fac demersuri pentru a fi pusi in posesie cu cele 17.000 de hectare de fond forestier despre care sustin ca le apartin. Oamenii au umblat prin instanta si au avut castig de cauza, insa cu toate acestea sentinta nu a fost pusa in aplicare.
Reprezentantii composesoratului spun ca principalul vinovat pentru nerespectarea sentintei ar fi chiar primarul orasului Borsa, Remus Stetco, deoarece acesta ar avea alte interese in cauza, fiind cel care a initiat, impreuna cu omul de afaceri Frank Timis si varul sau, Composesoratul Cisla.
Frank Timis este una si aceeasi persoana cu omul de afaceri care a demarat proiectul de extractie a minereurilor aurifere de la Rosia Montanta. Originar din Borsa, acesta a emigrat inainte de 1990 in Australia, iar dupa revolutie s-a intors acasa si a facut diverse investitii, iar in Borsa a oferit mai multe sponsorizari.
”Toate piedicile ni s-au pus de institutiile statului, de domnul primar Remus Stetco. Traim in aceasta tara in care institutiile statului din cauza unor interese ale unor oameni se constituie deasupra legii si suntem purtati pe drumuri. Consideram ca nimeni nu e mai presus de lege in Romania. Aceasta sentinta trebuie dusa la indeplinire. Asociatia Composesorala Borsa, a fost infiintata in 2000. S-a terghiversat in 2005, s-au facut tot felul de scenarii cu dosare penale in fals si uz de fals,ca sa aiba timp conform legii 247 sa mai faca si alte composesorate. Domnul Stetco a facut acel composesorat Cisla cu varul sau si Frank Timis, sunt trei persoane care stapanesc 6.000 de hectare„, spune presedintele Asociatiei Composesorale Borsa, Matei Mihali.
Ceilalti membri ai Asociatiei Composesorale Borsa au adus acuze si mai grave primarului, aratand ca acesta este ”pe o mana cu interlopii din oras”. ”Nu era nicio problema daca nu se infiinta composesoratul lui Frank Timis. El i-a corupt pe primar, pe varul primarului, Comisia Locala de Fond Funciar”, a subliniat un alt reprezentant al Composesoratului Borsa.
Pe de alta parte, primarul Remus Stetco, neaga ca ar avea vreo implicare in Composesoratul Cisla si spune ca nu poate pune in aplicare solicitarea celor din Asociatia Composesorala Borsa, pentru ca nu sunt indeplinite conditiile legale.
”Comisia Locala Borsa a constatat ca nu sunt indeplinite conditiile legale de punere in posesie. Conform sentintei civile din 7.11.2005, presedintele Comisie Locale de Fond Funciar nu poate fi obligat sa-l puna in posesie pe reclamant, deoarece nu are personalitate juridica. In lipsa acesteia nu are capacitate de folosinta si exercitiu. Nu fac parte din nici un composesorat, nici eu, nici familia mea, parintii, fratii”, a afirmat Remus Stetco.
Autoritatile borsene au mai aratat ca si daca ar avea toate parghiile legale tot nu ar putea pune in aplicare sentinta, deoarece nu mai exista in rezerva Ocolului Silvic Borsa cele 17.000 de hectare solicitate de Asociatia Composesorala Borsa. La ora actuala mai sunt disponibile doar in jur de 4.000 de hectare.
„La Borsa avem putine sentinte care nu sunt puse in aplicare, din cauza unor amplasamente, dar si acolo suntem in instanta. La nivelul Ocolului Silvic Borsa mai avem in jur de 4.800 de hectare, dar mai avem de pus in aplicare unele sentinte, ar fi vorba de circa 1.800 hectare”, a mentionat primarul Borsei.
Acum reprezentantii Asociatiei Composesorale Borsa spera sa obtina dreptatea de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. ”Am ajuns la institutile internationale la CEDO la Strasbourg. Speram ca anul acesta CEDO sa se pronunte. Va fi o bila neagra pentru Romania si va atrage sanctiuni”, a mai declarat Matei Mihali.
Avand in vedere ca problema poate fi solutionata doar de Comisia Locala de Fond Funciar, prefectul Sandu Pocol, in prezenta caruia au avut loc discutiile, a solicitat in scris presedintelui Comisiei Locale de Fond Funciar Borsa, primarul Cornel Remus Stetco, sa puna in aplicare sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila. Ulterior, primarul trebuie sa informeze in termen legal Institutia Prefectului de punerea sau neexecutarea sentintei instantei de judecata.
Discutiile dintre reprezentantii Asociatiei Composesorale Borsa si reprezentantii Comisiei Locale de Fond Funciar au fost mediate de prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol. La discutii au participat si subprefectul Dorin Buda, senatorul Gheorghe Mihai Barlea, reprezentantii Directiei Silvice si Oficiului Judetean de Cadastru.
Sursa: Camelia Tocaci