![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Mai putin de doua luni au la dispozitie primarii maramureseni pentru a finaliza procesul de inventariere a terenurilor care ar urma sa fie retrocedate. Chiar daca nu dispun de bani pentru plata topografilor, autoritatile locale trebuie sa se incadreze in acest termen. Dispozitia a fost data chiar de prefectul judetului Maramures care a aratat ca sunt numeroase cereri pentru eliberarea titlurilor de proprietate.
Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara a decis ca va aloca 6 lei/hectar in cazul terenurilor inventariate pentru acele unitati administrativ teritoriale care nu au prevazut sumele necesare in buget sau au asigurate doar partial fondurile pentru plata topografilor. Conform unei dispozitii venite din partea conducerii Prefecturii, primarii maramureseni trebuie sa accelereze procesul de inventariere a terenurilor ce urmeaza sa fie restituite proprietarilor in drept.
„Vreau sa va rog, pe langa problema care e legata de administrarea UAT-urilor, as dori sa intelegeti ca luna mai se termina, luna iunie ramane la dispozitia unei activitati foarte importante pentru Legea 165, pentru ca in 1 iulie se inchide perioada de inventariere. Domnii presedinti ai acestei comisii de inventariere, domnii primari, trebuie sa faceti toate demersurile pentru a se incheia aceasta perioada de inventariere”, a spus prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a precizat ca e nevoie de centralizarea datelor in privinta terenurile ce pot fi retrocedate, deoarece sunt numeroase cereri din partea maramuresenilor care au castigat in instanta dreptul de a fi reimproprietariti.
„Nu mai exista o alta data, pentru ca de aproape un an nu functioneaza comisia de fond funciar la nivel de judet. Sunt foarte multe cereri pentru eliberarea titlurilor de proprietate, cat am putut am incercat sa rezolvam solicitarile cu biroul juridic la cele care au hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila si e stipulat amplasamentul. Am facut in aceasta perioada comisii de fond funciar si am atribuit respectivele titluri”, a mai explicat Anton Rohian.
Activitatea Comisiei Judetene de Fond Funciar e suspendata din vara lui 2013. La nivelul judetului exista peste 1.600 de proprietari care au decizii judecatoresti de restituire a proprietatilor. In situatia in care nu se vor putea face restituirile in natura, maramuresenii vor primi despagubiri banesti, insa doar dupa ce documentele vor fi transmise Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor Bucuresti, de unde trebuie sa vina aprobarea pentru masurile compensatorii.
Sursa: Camelia Tocaci